Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Nieuwe archeologische-geologische kaart van Den Haag

De afdeling Archeologie van de dienst Stadsbeheer van Den Haag heeft een nieuwe archeologische-geologische kaart uitgebracht. Wethouder Bruins van Verkeer, Binnenstad en Beschermde Stadsgezichten reikt op 19 januari, 16.00 uur, in het Atrium van het Stadhuis het eerste exemplaar uit aan de Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, de heer ir. M. Houtman.

Vorige kaart uit 1982/1983

Samen met het bijbehorende deel uit de HOP-reeks (Haagse Oudheidkundige Publicaties) geeft de kaart een overzicht van wat er tot 2000 bekend is aan archeologische vindplaatsen in Den Haag. De nieuwe archeologische-geologische kaart is de opvolger van de kaart uit 1982/1983. Zeventien jaar professioneel onderzoek binnen de gemeentegrenzen leverde nieuwe gegevens op; oude gegevens werden in een nieuw daglicht gesteld.

Vernieuwd

Het beeld van de nieuwe kaart is nagenoeg identiek aan de vorige maar volledig geactualiseerd. De weergave van de geologische gesteldheid van de bodem is voor een groot deel hetzelfde gebleven. Anders is dit voor de archeologische gesteldheid. Ten opzichte van de kaart uit 1982/1983 zijn vindplaatsen verdwenen omdat de vondstomstandigheden te onduidelijk waren of omdat er geen zekerheid bestond omtrent de exacte vindplaats. Maar er zijn ook veel meer gebieden dan voorheen aangeduid als archeologisch waardevol. In totaal zijn op de kaart 130 vindplaatsen opgenomen.

De kaart wordt aangeboden samen met het bijbehorende boek, dan wel los in een koker, en is met ingang van 20 januari te koop bij het Gemeentelijk Informatiecentrum aan het Spui en kost 25 gulden voor kaart en bijbehorend boek en 10 gulden voor enkel de kaart.

15 januari 2001

last update: 15 januari 2001 ;pag.: 5546; auteur: 77 15 januari 2001 - pag. 5546 - 77