Ministerie van Financien

Titel: Voorlopige aanslag inkomstenbelasting



De Voorzitter van de Vaste Commissie

voor Financiën

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

19 januari 2001

18-01-2001

BBKB 2001-44

Onderwerp

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Geachte heer Van Gijzel,

In uw brief van 18 januari jl. vraagt u verduidelijking van de krantenberichten dat een groot aantal belastingbetalers een veel te hoge voorlopige aanslag inkomstenbelasting heeft ontvangen.

De voorlopige aanslagen 2001 zijn opgelegd aan de groep belastingplichtigen die ook in de voorgaande jaren een dergelijke aanslag heeft ontvangen. De voorlopige aanslag 2001 is gebaseerd op het laatst bekende belastbare inkomen van de belastingplichtige.

De toedeling van inkomensbestanddelen aan de verschillende inkomensboxen en de hoogte van de boxinkomens waren, ten gevolge van de stelselwijziging, bij het opleggen van de voorlopige aanslagen niet bekend. De Belastingdienst heeft daarom het gehele belastbare inkomen toegerekend aan de box voor werk en eigen woning (box 1).

Voor belastingplichtigen die in het verleden een aanslag voor de vermogensbelasting hebben ontvangen waren wel vermogensgegevens beschikbaar. Voor deze belastingplichtigen is wel een inkomen uit sparen en beleggen (box 3) bepaald en in de voorlopige aanslag begrepen.

De voorlopige aanslagen 2001 zijn onlangs aan de belastingplichtigen toegezonden. Bij de aanslagen zijn een standaard bezwaarschrift en een toelichtende brief gevoegd (bijgevoegd). In deze brief wordt de belastingplichtigen die twijfelen aan de hoogte van de voorlopige aanslag geadviseerd om het bezwaarschrift per omgaande in te dienen bij de Belastingdienst.

Naar verwachting zullen ca. 300.000 belastingplichtigen verzoeken om hun aanslag naar boven of naar beneden bij te stellen.

De ingediende bezwaarschriften worden met voorrang afgedaan, overeenkomstig de gegevens van belastingplichtige (tenzij sprake is van grote onwaarschijnlijkheid). De belastingplichtigen die vóór begin februari een bezwaarschrift indienen, ontvangen voor de eerste betaaldatum van de voorlopige aanslag (eind februari 2001) een bijgestelde aanslag.

Belastingplichtigen die het moeilijk vinden om het bezwaarschrift in te vullen, kunnen zich met hun gegevens wenden tot de klantendienst van hun eenheid.

Hoogachtend,
W. Bos

De Staatssecretaris van Financiën