Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Onderwijssamenwerking tussen Nederland en Nederlandse Antillen
Een persbericht bij het onderwerp Nederlands beleid 20 januari 2001
Nederland stelt dit jaar 14,5 miljoen Antilliaanse gulden (21 miljoen Nederlandse gulden) beschikbaar voor verbetering van het funderend onderwijs en het beroepsonderwijs op de Nederlandse Antillen en voor versterking van het Antilliaanse departement van Onderwijs en de eilandelijke onderwijsdiensten. Bovendien komt er halverwege dit jaar een voorstel voor onderwijssamenwerking de komende vijf jaar. Beide regeringen hebben de OESO gevraagd hierover te adviseren.
Dat staat in het protocol van afspraken over
onderwijssamenwerking, dat vrijdag 19 januari is ondertekend door de Antilliaanse ministers Lamp (onderwijs, cultuur, jeugd- en sportzaken), Pourier (ontwikkelingssamenwerking) en de Nederlandse staatssecretaris De Vries.
Het protocol geeft aan dat verbetering van het onderwijs een prioriteit is van beide regeringen. Alle Antilliaanse kinderen moeten kunnen profiteren van goed onderwijs. Daardoor kunnen zij hun mogelijkheden en talenten ontwikkelen, en deel hebben aan economische en maatschappelijke ontwikkeling. Op die manier is goed onderwijs ook een voorwaarde voor het slagen van economisch herstel en voor verdere economische ontwikkeling van de Antillen. De onderwijssamenwerking voorziet onder andere in:


* het opzetten van voorschoolse opvang;

* verbetering van het onderwijs, van kleuter- en basisonderwijs tot en met het beroepsonderwijs;

* verbetering van de docentenopleidingen, inclusief nascholing van de huidige leerkrachten.