Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis zal instaan voor de opvang van 156.000 daklozen in El Salvador

In El Salvador is de DC 10 aangekomen met noodhulpgoederen van het Nederlandse Rode Kruis. De goederen, waaronder medicijnen, noodgeneratoren, familietenten, jerrycans en kooksets, zijn overgedragen aan het Salvadoraanse Rode Kruis. Die laatste bepaalt waar de middelen het hardst nodig zijn en verzorgt de distributie.

Een uitgebreid team van 30 buitenlandse hulpverleners ondersteunt sinds enkele dagen de hulpoperatie van 1.000 plaatselijke medewerkers. Intussen werd ook begonnen met opsporingsacties om families, die door de ramp zijn gescheiden, te herenigen. Na overleg met de overheid werd beslist dat het Rode Kruis zal instaan voor de opvang van 156.000 daklozen.

Hiervoor en voor de heropbouw is nog heel wat steun nodig. Giften voor de hulpverlening aan de getroffen bevolking zijn welkom op rekening 000-0000025-25 van het Rode Kruis met vermelding 'El Salvador'.

Vanuit de hoofdstad San Salvador reist Marja Verbraak van het Nederlandse Rode Kruis vandaag naar Comasagua, een stad van 15.000 inwoners die zwaar werd getroffen door de aardbeving. Tachtig procent van alle woningen is er beschadigd; een groot deel is volledig verwoest. Hoeveel dodelijke slachtoffers er in Comasagua zijn gevallen, is onbekend. Een groot aantal mensen wordt nog vermist. Gisteren heeft Marja Verbraak het eveneens zwaar getroffen Las Colinas bezocht.

Brussel, 19 januari 2001