Partij van de Arbeid

Nederlandse regering erkent bestaan ECHELON

Brussel, 20 januari 2001

PES-woordvoerder Wiersma: "politieke doorbraak"

Voor het eerst is door een regering van een EU-lidstaat - Nederland - toegegeven dat het ECHELON-systeem voor het grootschalig afluisteren van moderne telecommunicatiesystemen inderdaad bestaat. Volgens PES-Europarlementariër Jan Marinus Wiersma betekent dit een "politieke doorbraak" in het onderzoek dat door het Europees Parlement in juli 2000 is opgestart.

In de tijdelijke onderzoekscommissie "Echelon" van het Europees Parlement is Wiersma de eerste woordvoerder namens de 181 leden tellende fractie van Europese Sociaaldemocraten. Hij verheugt zich over de verklaring van de Nederlandse regering en verwacht dat de tot nu toe moeizaam verlopende werkzaamheden van de EP-commissie hierdoor een nieuwe impuls zullen krijgen.
Maandag komt deze commissie in Brussel opnieuw bijeen, bij welke gelegenheid Wiersma zijn collega's zal informeren over de bevindingen van de Nederlandse regering.
Ter voorbereiding van een hoorzitting in de Tweede Kamer - eveneens aanstaande maandag - heeft de regering toegegeven dat zij het bestaan van Echelon "op grond van de thans beschikbare informatie, onderzoeken en openbare bronnen aannemelijk" acht.

Eerder waren de parlementen van Frankrijk en België al tot deze conclusie gekomen, maar geen van de EU-regeringen had dit tot dusver bevestigd.
Hoewel de EP-commissie op grond van openbare bronnen en wetenschappelijke voorstudies overtuigd is van de activiteiten van het internationale afluister-netwerk en inmiddels talrijke hoorzittingen en onderzoeken heeft gehouden bleef zij, volgens Wiersma, stuiten op een muur van stilzwijgen van de zijde van officiële instanties. Hij hoopt dat het Europese onderzoek nu kan worden vlotgetrokken zodat met het deze zomer uit te brengen rapport spijkers met koppen kunnen worden geslagen.

De EP-commissie heeft als taakopdracht: 1) vast te stellen of het Echelon-interceptienetwerk inderdaad bestaat; 2) of en in hoeverre dergelijke interceptiesystemen bedreigend zijn voor de persoonlijke levenssfeer van burgers en aanleiding geven tot industriële spionage en 3) welke maatregelen er op Europees niveau getroffen dienen te worden om de privacy van burgers en bedrijfsleven veilig te stellen.

terug