Jaarthema Filosofie Oost - West 2001:
'over inspiratie en verstarring in religie, wetenschap en maatschappij'

In 2001 staat het programma van Filosofie Oost West in het thema van 'inspiratie en verstarring in religie, wetenschap en maatschappij'. Docenten en cursisten kunnen zich kritisch bezinnen op 'fundamentalistische' tendensen, niet alleen in religies, maar ook over wetenschap en maatschappij. Filosofie Oost West probeert door een dialoog tussen oosters en westers denken een vorm van wereldburgerschap te bevorderen. De huidige wereldsituatie maakt het meer dan ooit urgent om samen te leven met andersgezinden. Dit lukt niet wanneer groepen zich verschansen achter de 'claim van het eigen gelijk'. Het themajaar 'Over inspiratie en verstarring' wordt gegeven op negen zaterdagen in 2001 in UTRECHT. Parallel daaraan loopt het driejarige programma 'Oriëntatie in verscheidenheid'. Dat programma geeft een indruk van wat grote oosterse en westerse cultuurtradities filosofisch en spiritueel te zeggen hebben.

In 'Over inspiratie en verstarring' wordt aandacht besteed aan een filosofische analyse van het begrip 'fundamentalisme'. Kenmerkend lijkt de neiging om binnen onze ervaringswereld een eindige instantie af te bakenen, die we houden voor een absoluut fundament, iets dat heel die ervaringswereld draagt en rechtvaardigt. Bijvoorbeeld een heilig boek, het gezag van een kerkvorst of een goeroe, een economisch dogma - zoals de noodzaak van groei, een politieke ideologie of een wetenschappelijk wereldbeeld. Is zo'n streven filosofisch houdbaar of is er een alternatief, een 'spirituele derde weg'? En wat zijn de oorzaken, levensangst, afweer tegenover de oneindige openheid van het bestaan? De psychologische angsten, behoeften en omstandigheden komen aan bod, wat het in stand houdt en hoe je dat kunt veranderen.

Dr. André Klukhuhn zal spreken over de waarheid in de wetenschap, een lezing die hij de titel meegaf 'Hoe postmodern valt een steen?'. Verder onder andere professor dr. Goudzwaard over 'Economische blikvernauwing in een tijd van globalisering'. De serie wordt afgesloten met het onderwerp 'etnocentrisme, nationalisme en wereldburgerschap. Etnocentrisme en nationalisme zijn ook vormen van fundamentalisme. Maar is er niet toch een gemeenschappelijke menselijke bodem die ons verbindt? "Het woord spiritualiteit zou zelfs een aanduiding kunnen zijn van het goud dat overblijft als religieuze en humanistische tradities gezuiverd raken van fundamentalistische slakken", aldus professor dr. Otto Duintjer, die de serie opent op 20 januari 2001.

Het volledige programma van Filosofie Oost West is verkrijgbaar bij Filosofie Oost-West, Oude Rijksstraatweg 9, 7391 MA Twello en per e-mail info@filosofie-oostwest.nl
Telefonische informatie: Jacob Boszhard 020 - 482 15 33; Hans Bosse 040 - 211 33 44
Op www.filosofie-oostwest.nl is de meest actuele informatie te vinden.

Algemene gegevens:

1) CURSUSPROGRAMMA "ORIËNTATIE IN VERSCHEIDENHEID" van de Stichting filosofie Oost - West

2) FOW is een landelijke organisatie: Filosofie Oost-West wil bijdragen aan de ontwikkeling van mondiaal denken op basis van begrip en respect en niet op basis van politieke macht, economisch gewin of Westerse dominantie. Zij streeft ernaar dat de verschillen in denken samen komen tot een dialoog. De Stichting is levensbeschouwelijk neutraal.

3) Op negen zaterdagen per jaar verzorgen - parallel aan elkaar - vier docenten elk vier uur colleges over een vastgelegd onderwerp.
4) Adres: Vergader- en zalencentrum "Vredenburg 19", Vredenburg 19 in UTRECHT.
5) Tijd van 10.00 - 16.30 uur; toegang f 75,- per dag aan de zalen te voldoen.
6) Data voor 2001 zijn de zaterdagen 19 januari, 17 februari, 17 maart, 21 april, 12 mei, 15 september, 6 oktober, 10 november en 15 december.
7) Folder en inschrijven bij Filosofie Oost - West, Oude Rijksstraatweg 9, 7391 MA Twello of e-mail info@filosofie-oostwest.nl
8) Website: www.filosofie-oostwest.nl