Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 8 januari 2001

Mecanoo
compositie, contrast, complexiteit

tentoonstelling

20 januari tot en met 25 februari 2001 in de Balkonzaal

Vanaf 20 januari is in de Balkonzaal van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) een tentoonstelling te zien over het werk van het Nederlandse architectenbureau Mecanoo uit Delft. Sinds haar oprichting in 1984 kent het bureau een bloeiende carrière. Mecanoo won vele prijzen en op diverse plaatsen over de hele wereld wordt hun werk tentoongesteld. Zo won Mecanoo met de tentoonstelling 'Mecanoo Blue' de prestigieuze Biënnale Award op de vierde internationale Architectuur Biënnale te São Paulo in Brazilië, die van november 1999 tot maart 2000 gehouden werd. Deze expositie is geactualiseerd en nu in het NAi met als titel 'Mecanoo - compositie, contrast, complexiteit' te zien. Samenstellers zijn Henk Döll en Francine Houben, twee van de oprichters van het bureau. Het vloeroppervlak wordt ingenomen door maquettes van projecten zoals de Bibliotheek Technische Universiteit te Delft (1997), het Nederlands Openlucht Museum (2000), Woningen in Nieuw Terbregge (2000) en het Cultureel Centrum in Alkmaar (2000). Ze worden begeleid door een wand vol haarscherpe foto's. Op een centraal punt in de tentoonstelling staat een tafel met computers en videoschermen waarop de nieuwe website en films van Mecanoo te zien zijn. Hier kan het publiek tevens boeken over het werk van Mecanoo lezen. De zo kenmerkende blauwe kleur die Mecanoo veelvuldig in haar ontwerpen gebruikt, is ook in deze tentoonstelling opvallend aanwezig; de wanden zijn blauw geschilderd en de vloer is bekleed met blauw tapijt. In de tentoonstelling komt de integratie van architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en interieurarchitectuur die de projecten van Mecanoo kenmerkt, goed tot uitdrukking.

Mecanoo Het samenwerkingsverband van Mecanoo begon in 1984 officieel toen aan de uitwerking van de gewonnen prijsvraag voor woningbouw aan het Kruisplein in Rotterdam begonnen werd. De kracht van het ontwerp lag voornamelijk in de logische oplossing voor een complex probleem. Daarnaast werd de architectuur als zeer verfrissend ervaren. De architecten legitimeerden geen ingrepen vanuit een bepaalde maatschappelijke overtuiging of filosofisch perspectief, maar richtten zich direct op het eisenpakket en de beelden die daarbij konden horen.

De ontwerpvisie van het bureau is de laatste jaren weinig veranderd. Mecanoo houdt zich nog steeds bezig met complexe architectonische en stedenbouwkundige opgaven, waarbij de nadruk ligt op het integreren van ruimtelijke ordening, landschapsarchitectuur, architectuur en interieurarchitectuur. Binnen deze integrale aanpak stimuleren Houben en Döll een discussie over onder andere mobiliteit en de bijzondere relatie tussen architect en opdrachtgever.

interdisciplinaire aanpak Francine Houben bekleedt sinds kort de leerstoel Mobiliteitsesthetiek aan de Technische Universiteit Delft en is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Mendrisio in Zwitserland. Zij pleit onder meer voor de snelweg als culturele opgave. De aandacht voor de vormgeving van snelwegen is de laatste twintig jaar sterk afgenomen, terwijl mobiliteit een steeds belangrijker onderdeel van het dagelijks leven vormt. Houben wil dat architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen op dit vlak beter met elkaar gaan samenwerken, waarbij programma's op het gebied van infrastructuur, water, wonen, recreatie en werken beter op elkaar moeten worden afgestemd.

De Bibliotheek Technische Universiteit Delft (1997) is een recent voorbeeld van Mecanoo waar deze interdisciplinaire aanpak werd toegepast. Vormgevende en technische aspecten zijn in één gebouw samengebracht. In de tentoonstelling is een maquette van de bibliotheek te zien, waar niet alleen de buitenkant met het grasdak en de uitstekende kegel te zien, maar ook het interieur met tafels, boekenkasten en de verlichting die in de kolommen van de kegel is verwerkt.

dialoog met opdrachtgever Een ander belangrijk discussiepunt is de relatie tussen architect en de opdrachtgever. Steeds vaker bestaat de opdrachtgever niet uit één persoon, maar uit een groep mensen. De rol van de architect krijgt daardoor een andere dimensie. Döll heeft met zijn pleidooi 'The Reflective Architect' gewezen op de maatschappelijke en historische kennis die de architect vaak nodig heeft om een project tot een goed einde te brengen. De architect is niet langer de allesbepalende man die vanuit zijn atelier de plannen dicteert. Het is een persoon die met sociale en communicatieve vaardigheden een dialoog aangaat. Een opdracht waarbij deze dialoog sterk naar voren komt is bijvoorbeeld het kantorencomplex aan de Rochussenstraat in Rotterdam (1995), waar diverse instellingen in één complex ondergebracht werden. Hiervoor moest Mecanoo de verschillende wensen van de opdrachtgevers bij elkaar brengen. Dit project is ook in de tentoonstelling te zien.



Bij NAi Uitgevers het boek 'Mecanoo Architecten. Compositie, contrast, complexiteit', Francine Houben, NLG 89,50. Hierin vertelt Houben op persoonlijke wijze over haar ervaringen en worden haar opvattingen en gevoelens over architectuur verbeeld en verwoord. Het boek wordt gepresenteerd op 19 januari 2001 om 17.30 uur tijdens de opening van de tentoonstelling in het auditorium van het NAi.

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Astrid Karbaat, Cornelis Krul), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: info@nai.nl.


NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - info@nai.nl

veranderd: vrijdag, 12 januari 2001