2001 Thema: Over inspiratie en verstarring in religie, wetenschap en maatschappij
DE FUNDAMENTALISTISCHE VERLEIDING; een filosofische inleiding op het thema door Prof. dr. Otto Duintjer, zaterdag 20 januari

Het komt ons voor dat elke religie en levensbeschouwing een mogelijkheid in zich heeft voor een ontwikkeling die kan uitlopen op fundamentalisme. Ook zou wel eens kunnen blijken dat die mogelijkheid niet alleen religie vergezelt, maar dat fundamentalisme in zijn kern een verleiding betekent, die eigen is aan het menszijn. Een verleiding die zich dus op allerlei levensgebieden en in alle tijden en culturen kan doen gelden. Tegelijkertijd is een alternatief mogelijk in de vorm van spiritualiteit die anders is dan fundamentalisme. Het woord 'spiritualiteit' zou zelfs een aanduiding kunnen zijn van het goud dat overblijft als religieuze en humanistische tradities gezuiverd raken van fundamentalistische slakken. Ook in ons zelf zou zo'n zuivering wel eens kunnen behoren tot de kern van het spirituele leerproces. Het probleem is niet de fundamenten op zichzelf. Bedenkelijk is slechts het fundamentalisme:
verabsolutering van een eindig fundament alsof het volstrekt primair en exclusief zou zijn. Terwijl onze fundamenten eerder vergelijkbaar zijn met 'drijfdokken in de oceaan', of met een zeilboot die toch is aangewezen op 'de wind van de Geest'.

Prof. dr. O.D. Duintjer (1932), promoveerde in Leiden 1966 op De vraag naar het transcendentale, vooral in verband met Heidegger en Kant. Otto Duintjer was van 1970 tot 1987 hoogleraar kennisleer en metafysica aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam; de laatste jaren met de opdracht "Filosofie en spiritualiteit". Otto Duintjer verbleef regelmatig in ashrams in India.

Algemene gegevens:

1) CURSUSPROGRAMMA "ORIËNTATIE IN VERSCHEIDENHEID" van de Stichting filosofie Oost - West

2) FOW is een landelijke organisatie: Filosofie Oost-West wil bijdragen aan de ontwikkeling van mondiaal denken op basis van begrip en respect en niet op basis van politieke macht, economisch gewin of Westerse dominantie. Zij streeft ernaar dat de verschillen in denken samen komen tot een dialoog. De Stichting is levensbeschouwelijk neutraal.

3) Op negen zaterdagen per jaar verzorgen - parallel aan elkaar - vier docenten elk vier uur colleges over een vastgelegd onderwerp.
4) Adres: Vergader- en zalencentrum "Vredenburg 19", Vredenburg 19 in UTRECHT.
5) Tijd van 10.00 - 16.30 uur; toegang f 75,- per dag aan de zalen te voldoen.
6) Data voor 2001 zijn de zaterdagen 19 januari, 17 februari, 17 maart, 21 april, 12 mei, 15 september, 6 oktober, 10 november en 15 december.
7) Folder en inschrijven bij Filosofie Oost - West, Oude Rijksstraatweg 9, 7391 MA Twello of e-mail info@filosofie-oostwest.nl
8) Website: www.filosofie-oostwest.nl