ISLAMITISCHE FILOSOFIE EN RELIGIE IN DE MIDDELEEUWEN, Mevrouw dr. Resianne Smidt van Gelder - Fontaine, zaterdag 20 januari 2001

Eén van de gevolgen van de Islamitische verovering van het Nabije Oosten was, dat de Moslims kennis maakten met de filosofie van Plato en Aristoteles. Verschillende factoren hebben ertoe bijgedragen, dat de werken van deze auteurs in het Arabisch vertaald en intensief bestudeerd werden. Het Griekse gedachtegoed onderging daarbij een ingrijpende gedaanteverwisseling, omdat de Moslims, anders dan de klassieke denkers, naast de rede ook de openbaring gebruikten als uitgangspunt voor hun filosoferen. De vraag hoe de godsdienst zich tot de filosofie verhoudt, heeft verschillende Islamitische geleerden beziggehouden en vormt het centrale thema van het cursusonderdeel 'Islamitische filosofie'. In het bijzonder zullen we aandacht besteden aan de rol die het Griekse denken heeft gespeeld bij het ontwikkelen van een filosofische ethiek door Islamitische filosofen in de Middeleeuwen.

Mevrouw dr. Resianne Smidt van Gelder - Fontaine is docent Hebreeuws aan de opleiding Semitische Talen en Culturen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Tijdens haar studie Semitische Talen aan de Universiteit van Amsterdam heeft Resianne Smidt van Gelder - Fontaine zich speciaal toegelegd op de middeleeuwse Islamitische en Joodse filosofie. Na haar promotie aan de Universiteit van Amsterdam heeft zij zich voornamelijk bezig gehouden met onderzoek naar deze filosofieën en naar de wetenschapsgeschiedenis in de Middeleeuwen.

Algemene gegevens:

1) CURSUSPROGRAMMA "ORIËNTATIE IN VERSCHEIDENHEID" van de Stichting filosofie Oost - West

2) FOW is een landelijke organisatie: Filosofie Oost-West wil bijdragen aan de ontwikkeling van mondiaal denken op basis van begrip en respect en niet op basis van politieke macht, economisch gewin of Westerse dominantie. Zij streeft ernaar dat de verschillen in denken samen komen tot een dialoog. De Stichting is levensbeschouwelijk neutraal.

3) Op negen zaterdagen per jaar verzorgen - parallel aan elkaar - vier docenten elk vier uur colleges over een vastgelegd onderwerp.
4) Adres: Vergader- en zalencentrum "Vredenburg 19", Vredenburg 19 in UTRECHT.
5) Tijd van 10.00 - 16.30 uur; toegang f 75,- per dag aan de zalen te voldoen.
6) Data voor 2001 zijn de zaterdagen 19 januari, 17 februari, 17 maart, 21 april, 12 mei, 15 september, 6 oktober, 10 november en 15 december.
7) Folder en inschrijven bij Filosofie Oost - West, Oude Rijksstraatweg 9, 7391 MA Twello of e-mail info@filosofie-oostwest.nl
8) Website: www.filosofie-oostwest.nl