WESTERSE FILOSOFIE IN DE MODERNE TIJD (1) Het einde van de westerse spirituele tradities en het begin van de moderniteit, mevrouw prof. dr. Ilse N. Bulhof, zaterdag 20 januari 2001

Onze cultuur heeft een grote rijkdom aan spirituele tradities gekend. Zowel mannen als vrouwen gaven aan hun religieuze verlangens vorm door te kiezen voor het contemplatieve leven. Dit gebeurde in klooster, later ook in gemeenschappen die dichter bij de mensen stonden. De teksten van mystici als Hildegard von Bingen, Franciscus van Assisi en Meister Eckhardt fascineren nog steeds. Waarom ging deze rijkdom zo lang ondergronds in de moderne tijd? Hoe kunnen we haar opnieuw laten opbloeien in ons leven?

Tot haar emeritaat in 1997 was mevrouw prof. dr. Ilse N. Bulhof bijzonder hoogleraar wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Leiden en Universitair Hoofddocent geschiedenis van de wijsbegeerte aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Utrecht, Faculteit der Godgeleerdheid. Ilse Bulhof publiceerde boeken over onder andere Nietzsche, Dilthey, Darwin en Freud, en schreef vele artikelen over geschied- en wetenschapsfilosofische onderwerpen. Haar belangstelling gaat op het moment vooral uit naar de relatie tussen filosofie en spiritualiteit.

Algemene gegevens:

1) CURSUSPROGRAMMA "ORIËNTATIE IN VERSCHEIDENHEID" van de Stichting filosofie Oost - West

2) FOW is een landelijke organisatie: Filosofie Oost-West wil bijdragen aan de ontwikkeling van mondiaal denken op basis van begrip en respect en niet op basis van politieke macht, economisch gewin of Westerse dominantie. Zij streeft ernaar dat de verschillen in denken samen komen tot een dialoog. De Stichting is levensbeschouwelijk neutraal.

3) Op negen zaterdagen per jaar verzorgen - parallel aan elkaar - vier docenten elk vier uur colleges over een vastgelegd onderwerp.
4) Adres: Vergader- en zalencentrum "Vredenburg 19", Vredenburg 19 in UTRECHT.
5) Tijd van 10.00 - 16.30 uur; toegang f 75,- per dag aan de zalen te voldoen.
6) Data voor 2001 zijn de zaterdagen 19 januari, 17 februari, 17 maart, 21 april, 12 mei, 15 september, 6 oktober, 10 november en 15 december.
7) Folder en inschrijven bij Filosofie Oost - West, Oude Rijksstraatweg 9, 7391 MA Twello of e-mail info@filosofie-oostwest.nl
8) Website: www.filosofie-oostwest.nl