Brandweer Vaassen slaagt met vlag en wimpel voor nul-test

Datum: 19-01-2001

Vaassen - Op 1 februari bestaat het huidige brandweerkorps Vaassen precies 1 jaar in zijn huidige bezetting.

Een jaar lang werd er intensief en uitvoerig geoefend om zo snel mogelijk een acceptabel nivo te halen. Na het vertrek van de "oude" bezetting moest er een volledig nieuw korps worden geformeerd en op nivo worden gebracht.

Onder de bezielende leiding van twee instructeurs van Brandweer Apeldoorn is er iedere donderdagavond geoefend op de vaardigheden die nodig zijn om te voldoen aan de minimale eisen gesteld aan een brandweerkorps.

Vandaag was het tijd om te meten hoe ver de groep gevorderd was.

In totaal deden 13 brandweermannen mee aan de test, waarvan 3 in de functie van bevelvoerder. De gehele dag was ingeruimd om op het vormalige vulcanusterrein de test te doorlopen.

Met behulp van 4 onafhankelijke instructeurs en brandweercoördinator Chris Schuiling werd er in de ochtend getest op de zogenaamde "basis plus". Dit zijn de basishandelingen waar een brandwacht aan moet voldoen, uitgebreidt met enkele testen op het gebied van "bodyguard". Hiervoer slaagde de groep met glans. Er werd zelfs dik boven het landelijk gemiddelde gescoord. Dit kon men zo duidelijk vaststellen omdat er gewerkt werd met beoordelingslijsten van landelijke examens.

Dhr Berkhout en wethouder de Vries kwamen nog even polshoogte nemen. De Vries verving Burgemeester Eland die momenteel met vakantie is.

Wethouder de Vries was onder de indruk van het geen men toonde. "Je staat er bij een brand nooit bij stil wat er allemaal voor komt kijken". In de middag was het de beurt aan de 3 bevelvoerders om hun kennis te tonen. Behalve de bevelvoerder werden tevens de teams als zodanig beoordeeld.

De inzet was een in scene gezette brand met een slachtoffer. De bevelvoerder moest dus ter plaatse de situatie inschatten en zijn "mensen" inzetten. Middels portofoons werd ook het contact met de Centrale nagebootst om ook hierop te kunnen beoordelen. Hierbij waren de scores ook zeer bevredigend. 2 x een 8 en een 7. De teams scoorden als team ook een zeven en een acht. (team van de derde bevelvoerder bestond uit leden van de andere twee teams en werd dus niet nogmaals beoordeeld).

Omstreeks 14:40 was de gehele test afgelegd en kon men voor evaluatie en toelichting terugkeren naar de Kazerne.

Volgens de gestelde richtlijnen scoorde het korps dik boven de 75%. Dat is opzich een zeer hoge score voor een zo´n jonge ploeg. Voor de brandweermannen was het een beloning voor de grote hoeveelheid vrije tijd die ze er het afgelopen jaar in hebben gestoken. De instructeurs wezen er op dat er moet getracht worden om dit nivo te handhaven en vooral niet de details uit het oog te verliezen.

Het Korps is zeker van plan deze zogenaamde nul-meetingen in de toekomst te herhalen. Chris Schuiling zei dat het misschien eens goed was om de overige twee korpsen eens aan zo´n nul-meeting te onderwerpen. De resultaten zullen aan de onder-commandant Dhr Berkhout worden gepresenteerd en ook het gemeentebestuur zal zeker op de hoogte worden gesteld van deze resultaten. Hieraan kan de Gemeente Epe zien dat de investeringen in het korps Vaassen absoluut niet weggegooid zijn maar dat deze goed zijn besteed.

Het korps gaat zich de komende tijd toeleggen op Hulpverlening, om ook op dit onderdeel optimaal inzetbaar te zijn.

Het korps heeft de dag als zeer constructief ervaren en zeer leerzaam.

Gemeente Epe Online
Europalaan 84
8161 ZL Epe

Telefoon: 06-22241716
info@geo.nl
Maurice Schalker