NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Nederlands Textielmuseum onthult twee ongewone machines
Zondag Januari 2001 Demonstratiedag


Het Nederlands Textielmuseum heeft onlangs twee opmerkelijke textielmachines aangekocht: een speciaal voor het museum ontwikkelde trapweefmachine en een computergestuurde borduurmachine. Beide machines zijn op 18 januari feestelijk onthuld door wethouder Van Diessen. Op zondag 21 januari van 12 tot 17 uur kan het publiek tegen gereduceerd tarief deze spectaculaire machines live zien én bedienen.

Computergestuurd borduren
Het Nederlands Textielmachine blijft zijn machinepark uitbreiden. Als 'museum in bedrijf' wil het museum zoveel mogelijk mensen de allernieuwste technische hoogstandjes demonstreren. De textieltechniek borduren was nog onderbelicht in het museum. Met de aankoop van een Brother borduurmachine, type BES-1210, zijn er ongekende mogelijkheden voor borduren ontstaan. De Brother borduurmachine is een computergestuurde één kops borduurmachine, die kan werken met 12 kleuren en in een maximale patroongrootte van 300 x 400 mm. De machine is compleet met bijhorende Cad Cam ontwerpapparatuur.

Fietsend een Brabants bontje weven
De 'Mullekom' zal iedere bezoeker versteld doen staan. Deze machine is speciaal ontworpen voor het museumpubliek, dat de machine mag bedienen en zo zelf stoffen mag weven. De 'Mullekom'is namelijk een trapweefmachine. Met behulp van een fietsbeweging wordt de machine in werking gezet. Al fietsend komt er een Brabants bont weefsel tot stand. Deze machine is een wonder van techniek en is door de open doorzichtige vormgeving tot in de kleinste details goed te bekijken. De 'Mullekom' is gebouwd door Huub van Mullekom, gepensioneerd hoofd van de proefweverij van de bekende machinebouwer Te Strake in Deurne. De machine is een high tech, 4 kleuren dobby weefmachine met grijpersysteem en is uniek voor west Europa. Dit project is mede tot stand gekomen door sponsoring van Te Strake Deurne, de Firma Aldezee te Deurne en de firma Kredt uit Dulken in Duitsland.

Demonstratiedag voor 1 gulden entree
Op zondag 21 januari van 12 tot 17 uur worden de beide nieuwe machines uitgebreid gedemonstreerd. De entree van het museum is voor deze demonstratiedag verlaagd naar f 1,-. Bezoekers kunnen niet alleen de machines in werking zien, maar zelf ook al fietsend de trapweefmachine in werking zetten. Elke tiende bezoeker krijgt bovendien een cap (petje) met naar keuze een logo van een bekende Formule 1 wagen erop geborduurd.

Nieuwe tentoonstellingen
In het museum zijn tevens drie nieuwe tentoonstellingen te zien. De grote tentoonstelling Living Tradition geeft een overzicht van historische Amerikaanse quilts, op de tweede verdieping is de tentoonstelling Eigenheimers? te zien, met werk van Nederlandse ontwerpers uit de periode 1980 tot 2000. De ontwerper Eugéne van Veldhoven toont op de entresol zijn nieuwste high-tech stoffen.

Informatie en documentatie voor de pers: Yvette Lardinois, PR en marketingmanager, dinsdag t/m vrijdag tel 013 549 45 33 / 06 515 34 829, email bdlaryv@tilburg.nl
Jan Esman, hoofd demonstratie en productie, dinsdag t/m vrijdag tel
013 549 45 52 / 06 509 53 011,
email bdesmja@tilburg.nl. Kijk ook eens op: www.textielmuseum.nl

17 jan 01 09:34