Persbericht

Poepgoed

Tentoonstelling over de stoelgang bij mens en dier

Wat is er gewoner dan poep? Jong en oud, mens en dier, iedereen heeft er dagelijks mee te maken. Kleine kinderen gaan er ongedwongen mee om, maar bij het ouder worden verandert dat. Er wordt dan nog slechts verhullend of gniffelend over gesproken. Onze houding tegenover dierenpoep is minder krampachtig. We gebruiken het in de landbouw, als brandstof en zelfs om huizen mee te bouwen. De expositie Poepgoed wil het taboe rond poep doorbreken! Deze tentoonstelling is te zien in het Natuurmuseum Nijmegen van 21 januari tot en met 24 juni 2001.

De bezoeker kan zich verdiepen in het nijvere werk van de mestkever, leren over dierendrollen in vele soorten en maten en zich verbazen over onze eigen uitwerpselen. Alles over poep wordt in deze expositie op een vrolijke, verhelderende en uitdagende manier gepresenteerd. Zo wordt de geschiedenis en toekomst van het toilet treffend in beeld gebracht. Achterwerken van dieren om in te kijken, geurobjecten, talloze grappen en woordspelingen, en tientallen voorbeelden van poepgewoonten van dieren. Flipperkasten om eens te flipperen in de darmen van een zebra, drukknoppanelen met vragen, diorama s met opgezette dieren, kakdozen, poeptonnen en nog veel meer.

Poepen in het dierenrijk is niet zo vreemd. Dieren ruiken graag aan elkaars uitwerpselen. Vorm, kleur en geur ervan zeggen namelijk veel over de eigenaar. Onderwerpen die aan bod komen zijn: het poepende dier, het hondenpoepprobleem en agressieve vogelpoepjes. Mensenpoep werd een probleem doordat men in de loop der tijd op een kluitje is gaan wonen. Daarom zijn mensen al duizenden jaren bezig een manier te vinden om hun ontlasting zo snel en gemakkelijk mogelijk te lozen. Aan bod komen de volgende onderwerpen: het toilet van de Farao, de Romeinen, de Middeleeuwen, kastelen, discreet poepen, waterzuivering, het luierprobleem en het composttoilet. Ook thema s als gezondheid en hygiëne komen aan de orde in de tentoonstelling. Voor kinderen is er een pleeborstel-speurspel en een poepkijkwijzer. Kortom, Poepgoed is een boeiende expositie voor jong en oud!

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024-3297070. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is het museum gesloten. De entree bedraagt

4, - voor volwassenen en 3, - voor kinderen en 65+. MJK is geldig. Meer informatie over het Natuurmuseum Nijmegen: www.natuurmuseum.nl.

Geachte redactie,

Wilt u zo vriendelijk zijn om dit persbericht in uw blad op te nemen? Als attachment heb ik 2 foto's meegestuurd, die u kunt gebruiken als illustratiemateriaal. Beide zijn door ondergetekende gemaakt. Voor meer meer informatie kunt u contact opnemen met het Natuurmuseum Nijmegen, telefoon 024-3297070.

Yvonne Bloemena, PR-medewerker