Carros

Lexus presenteert 1S300 SportCross

(22 januari 2001)

Op de 'North American International Auto Show' die nog tot en met 21 januari aanstaande in Detroit plaatsvindt, presenteert Lexus de 15300 SportCross. De auto, die later dit jaar ook in Europa leverbaar wordt, valt op door z'n geheel eigen styling, die absoluut eleganter en sportiever mag heten dan die van een gebruikelijke Wagon.

De 15300 SportCross doet de verschillen tussen de verschillende carrosserievarianten vervagen. De auto biedt enerzijds extra ruimte en een achterklep om tegemoet te komen aan de wensen van diegenen met een actieve levensstijl, anderzijds borduurt hij voort op de individuele styling die de bestaande 1S200 Sedan onderscheidt.

"Met de SportCross wilden we het imago van dynamiek en prestaties behouden", aldus Nobuaki Katayama, chief-engineer van de auto. "Een conventionele Wagon zou afbreuk doen aan dat imago en bovendien wisten we dat het de kopers van de auto niet allereerst om de maximale ruimte van zo'n gebruikelijk stationcar te doen zal zijn. Dat is waarom we mm of meer voor een tussenvorm hebben gekozen van enkele carrosserievormen."

De SportCross verbergt z'n familieband met de IS Sedan niet. In de nieuw vormgegeven achterzijde zijn tal van kenmerken te vinden die refereren aan het bestaande model, zoals de vormgeving van de achterlichten en de ronde mistlampen die prominent in de achterklep zijn geplaatst. De auto wordt geleverd met de 3,0 liter zescilinder lijnmotor, zoals die nu al in de GS3OO te vinden valt. Deze krachtbron wordt standaard gekoppeld aan een vijftraps automatische transmissie, die ook vanaf het stuurwiel bediend kan worden. Overigens zal deze combinatie van motor en versnellingsbak ook aangeboden worden in de Sedan-versie van de Lexus IS.

Zowel de 1S300 Sedan als de 1S300 SportCross komt in de tweede helft van dit jaar op de Nederlandse markt.