Politiebericht Friesland: Friesland 21-01-2001 Politieberichten van 20/! (13.00 uur t/m 21/1 (13.00 uur)

Joure: man door ijs gezakt
Vrijdag omstreeks 15.05 uur zakte de 55-jarige Jan Bruinsma uit Joure door het ijs nabij het Jouster sluisje aan de Tramwei. De heer Bruinsma was met samen met zijn vrouw en nog een echtpaar aan het schaatsen. Bij het sluisje gekomen wilde het slachtoffer kijken of het ijs daar betrouwbaar was en zakte er toen door heen. De anderen konden het slachtoffer niet bereiken. Het slachtoffer schoof onder het ijs en heeft ongeveer 10 minuten in het water gelegen. De man is door de politie in samenwerking met de brandweer uit het water gehaald. Op de wal werd de man gereanimeerd en werd hij zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, alwaar hij zaterdagmorgen is overleden.

Sneek: vernieling autobanden
Van vrijdag op zaterdag werden van een personenauto, die geparkeerd stond op de Priorstraat drie banden lekgestoken, te weten de linker voorband en de beide achterbanden. De eigenaar, een 59-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden; winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 14.15 uur werd een 29-jarige inwoner van Drachten op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De verdachte nam bij een winkel aan de Snekertrekweg drie digitale camera`s weg. Een 45-jarige inwoner van Leeuwarden deed namens het winkelbedrijf aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De camera`s werden teruggegeven. De verdachte werd na het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld

Oudehorne: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 16.45 uur vond op de Tweede Compagnonsweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto botste in een scherpe bocht in de weg tegen een boom en kwam vervolgens tegen een verkeersbord tot stilstand. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Jubbega, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 500 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uur.

Sneek: inbraak woning
Zaterdag tussen 09.00 uur en 16.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Jan van Nassaustraat. Een ruit werd vernield. In de woning werden alle kasten doorzocht. Voor zover nu bekend, werd er uit de woning niets weggenomen. De eigenaar, een 56-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Terherne: inbraak woning
Tussen woensdag en zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Utbuorren. Door vernieling van de schuifpui was men de woning binnen gekomen. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden een midiset, een videorecorder en geld weggenomen. De bewoner, een 63-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Gerkesklooster: inbraak woning
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Wolter Derkszstraat. Via verbreking van een uitzetraam aan de achterzijde kwam met de woning binnen. De gehele woning werd doorzocht. Er werd niets weggenomen. De bewoner, een 53-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: gesprongen waterleiding
Zaterdag omstreeks 20.50 uur bleek de waterleiding in de keuken van het Vietnamese eethuisje aan het Molenplein gesprongen te zijn. Op het moment dat de waterleiding het begaf, was niemand in het pand aanwezig. Het water liep al onder de deur door toen de politie ter plaatse kwam. Nadat de hoofdkraan was dichtgedraaid, kon met het opruimen worden begonnen.

Augustinusga: inbraak woning
Zaterdag tussen 15.00 en 18.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Legeloane. Door vernieling van het slot in de achterdeur, kwam men de woning binnen. Uit de woning werden een videorecorder en twee digitale decoders, inclusief de afstandbedieningen, weggenomen. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Augustinusga, heeft aangifte gedaan.

Sneek: inbraak woning
Zaterdag tussen 16.00 en 21.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Oude Oppenhuizerweg. Aan de achterzijde werd een ruit vernield. In de woning werden nagenoeg alle vertrekken doorzocht. Uit de woning werden een GSM, geluidsapparatuur en een tweetal sporttassen, weggenomen. De bewoner, een 38-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Workum: onder invloed
Zondag omstreeks 00.55 uur werd op de Pothuswyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 25-jarige inwoner van Workum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 630 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Dokkum: onder invloed
Zondag omstreeks 01.50 uur werd op de Carpentier Altingstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 24-jarige inwoner van Hantumhuizen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 320 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 02.00 uur werd op de Nieuweweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 41-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 380 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Zondag omstreeks 01.45 uur werd op de Oosterkade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 410 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Zondag omstreeks 02.35 uur werd op het Zuiderplein de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 27-jarige inwoner van Klarenbeek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 530 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uur.

Berlikum: mishandeling
Zondag omstreeks 02.15 uur werd op de Hofsleane een 17-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden ter zake mishandeling. De jongen had kort daarvoor op het Hemmemaplein voor de disco`s een 23-jarige inwoner van Minnertsga een klap in het gezicht gegeven. Toen de inwoner van Minnertsga de aanwezige politie hierover inlichtte en de jongen aanwees, ging de verdachte er vandoor. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Wat de aanleiding tot de mishandeling is geweest, werd niet bekend. Het slachtoffer liep een bloedneus op.

Sneek: belediging
Zondag omstreeks 02.50 uur werd op de Kleine Kerkstraat een 22-jarige inwoner van Sneek aangehouden ter zake belediging. De verdachte had al verschillende vervelende opmerkingen gemaakt naar de surveillerende agenten. Deze hadden de verdachte hiervoor reeds gewaarschuwd. De verdachte bleef echter doorgaan, waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Burgum: vernielingen
Zondag tussen 02.35 en 02.50 uur werden op de Noordersingel verschillende vernielingen gepleegd. Zo werd een volle vuilnis zak midden op de rijbaan gedeponeerd en werd een luchtslang van het aldaar gelegen benzinestation over de straat uitgerold. Ook een grote bloempot met daarin een plant werd stuk gegooid. Toen de politie ter plaatse kwam, vluchtten drie jongens weg. Na een korte achtervolging konden de jongens worden aangehouden. De jongens, te weten twee van 17 jaar en een 16-jarige, allen uit Oosterwolde, werden overgebracht naar het bureau. Zij logeerden in Bergum. De jongens verkeerden onder invloed van alcohol. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal zijn de jongens weer in vrijheid gesteld.

Stiens: onder invloed
Zondag omstreeks 03.20 uur werd op de Bredyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 33-jarige inwoner van Vrouwenparochie, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 245 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Koudum: vernieling
Zondag omstreeks 04.00 uur werd een ruit van de toegangsdeur van het gemeenschapscentrum `De Klink` aan de Ds. L. Tinholtstraat vernield door een 18-jarige inwoner van Bakhuizen. De man was met een aantal vrienden uitgeweest. Na sluitingstijd wilde de groep het gemeenschapscentrum niet verlaten Toen de bewakers de groep naar buiten werkten, schopte de jongen de ruit van de toegangsdeur in. Nadat de jongen zijn daad had begaan, probeerde hij te vluchten. Op de Smidstraat kon de jongen worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Herenveen: vechtpartij
Zondag omstreeks 05.10 uur kwam er een melding binnen dat in of bij een horecagelegenheid aan de Gedempte Molenwijk een vechtpartij bezig zou zijn. Een 28-jarige man uit Terband had een klap op zijn neus gekregen en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Een 22-jarige inwoner van Heerenveen had een klap op zijn oog gekregen. Ondanks dat verschillende personen het een en ander verklaarden, kon geen duidelijk beeld van deze vechtpartij worden verkregen. Ook de aanleiding werd niet duidelijk. Wel werden drie mannen, respectievelijk 29, 20 en 28 jaar, allen uit Gorredijk aangehouden ter zake openlijke geweldpleging. De verdachte werden overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Drachten; niet voldoen aan vordering
Tijdens surveillance op De Kaden zagen twee agenten dat een groep Somalische jongeren een aantal andere jongeren liepen uit te dagen. Toen het op een gegeven moment uit de hand dreigde te lopen, werden twee Somalische jongeren van 15 en 18 jaar, beiden uit Drachten, aangehouden. De beide verdachten werden overgebracht naar de surveillanceauto. De groep jongeren keerde zich vervolgens tegen de politieagenten, die daarop genoodzaakt waren de wapenstok te gebruiken om de jongeren op afstand te houden. Een 18-jarige inwoner van Drachten bemoeide zich met de aanhouding. Ondanks dat hij een paar maal werd gewaarschuwd, ging hij hiermee door. De jongeman werd vervolgens aangehouden ter zake het niet voldoen aan een bevel of vordering om door te lopen. De twee Somalische jongeren kregen via een mini proces-verbaal een transactie aangeboden, terwijl tegen de Drachtster proces-verbaal werd opgemnaakt.

Heerenveen; containerbrandjes
Afgelopen nacht hebben in Heerenveen in totaal 8 containerbrandjes gewoed. Bij twee brandjes o.a. bij een kantoorgebouw aan de K.R. Poststraat en bij het zwembad was sprake van gemeen gevaar voor goederen. De containers waren hier tegen de panden geplaatst. De brandweer heeft de brandjes geblust. De andere containerbrandjes waren op de Kleffenslaan, het Gashoudersplein, de Gerritsmastraat, de Nieuweburen en de Kastanjelaan. De branden moeten zijn aangestoken. Een onderzoek in de omgeving van de branden leverde geen resultaat op. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 05.55 uur werd op de Ringweg een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De man, een 17-jarige inwoner van Surhuisterveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 315 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Drachten: vernieling vrachtauto
Zaterdag tussen 11.30 en 20.15 uur werden een aantal vernielingen gepleegd aan een vrachtwagen, die geparkeerd stond op de Hemmen, naast de fietstunnel bij de Gamma. Van de vrachtwagen, eigendom van een transportbedrijf uit Drachten, werden de spiegels, de voorruit, de koplampen, de ruitenwissers, de knipperlichten en de zwaailichten vernield. De vrachtwagen, die normaal gesproken werd ingezet bij de gladheidsbestrijding, kon nu niet meer voor dit doel worden gebruikt. Het schadebedrag is niet bekend. Een 41-jarige inwoner van Drachten heeft aangifte gedaan van vernieling. De politie vraagt getuigen om zich te melden op telefoonnummer 0900 8844.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272