Toegevoegd: 21-1-01

Nederland-Duitsland in cartoons

Sef Derkx

Het is een tentoonstelling die gegarandeerd op de lachspieren werkt. Variërend van gniffelen, gnuiven en glimlachen over grimlachen, grinniken en grijnslachen tot schuddebuiken, gieren en schaterlachen. Er is echt geen ontkomen aan. Verantwoordelijk voor dit museaal lachpoeder is de expositie: HALLO NACHBAR! DAG BUURVROUW!. Een kostelijk overzicht van Nederlandse en Duitse cartoons met als onderwerp de soms moeizame relatie tussen beide landen. Maar wanneer de lach is verklonken, rest natuurlijk de vraag waarom je eigenlijk hebt gelachen. Het antwoord ligt in de expositie zelf besloten. Die gaat namelijk over vooroordelen en houdt de bezoeker dus een spiegel voor.

Virus

HALLO NACHBAR! DAG BUURVROUW! is een initiatief van de Duitse ambassade en laat bijna negentig afdrukken van spotprenten zien van onder meer Peter van Straaten, Jos Collignon, Stefan Verwey, Heiko Sakurai, Dieter Hanitzsch en Sebastian Krüger. Tot en met 4 maart 2001 is deze interland in cartoons te zien in het onlangs geopende Limburgs Museum in Venlo. Een betere plaats is nauwelijks denkbaar. Wekelijks komen enkele tienduizenden oosterburen in deze grensstad op bezoek om inkopen te doen. Die toestroom wordt door veel Venlonaren met argusogen bekeken en veroorzaakt soms wrevel. HALLO NACHBAR! DAG BUURVROUW! valt dus in een uitstekend humuslaag Een tentoonstelling met cartoons over wederzijdse vooroordelen is in ieder geval een probaat middel. Sommige ziekten kun je per slot van rekening het beste voorkomen door je te laten inenten met het virus dat deze veroorzaken.

Aandoeningen

Nu we het toch over aandoeningen hebben. De tekenpen die de cartoonisten hanteren, is in sommige gevallen zo scherp als het lancet waarmee een medicus een gezwel opensnijdt. Wat te zeggen van Peter van Straten? Niet zo bij de grote mensen hangen, lieverd, laat hij een Nederlandse vrouw op een Frans terras tegen haar zoontje zeggen. Die staat er nogal verveeld bij en lijkt toe aan een verzetje. Mama aait zoonlief over de bol en vervolgt met: Ga die twee Duitse jongens maar weer pesten.. Wrang, maar humor die naar meer smaakt. Van de Duitser Heiko Sakurai bijvoorbeeld. Hij tekent twee volslanke Duitsers die op het Noordzeestrand hun kuil met prikkeldraad en een wachttoren hebben afgezet. Een doek met daarop de Duitse adelaar en de tekst: Dieser Abschnitt ist DEUTSCH besetzt onderstreept wie hier zitten. De man gooit een leeg bierblikje over zijn schouder op het strand. Vrouwlief vraagt zich hardop af of dit mogelijk niet verkeerd valt. Figuurlijk dan. Haar echtgenoot repliceert . Ach, zoveel humor zullen zelfs die kaaskoppen wel hebben.. Een dubbele bodem van jewelste! HALLO NACHBAR! DAG BUURVROUW! is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. Tot en met donderdag 1 maart is het Limburgs Museum ook s avonds opengesteld tot 20 uur. Maandag blijven de deuren dicht en dat geldt ook voor het carnaval (24 t/m 27 februari). Maar dat laatste had u natuurlijk allang gedacht van een museum in Limburg. Of is dat nu juist een vooroordeel van ons?