LTO Nederland

LTO gematigd tevreden over toezeggingen minister LNV

Brinkhorst regeling waterschade als provincie Noord Holland meedoet

Maandag 22 januari 2001 - Minister Brinkhorst (LNV) is bereid om Noord-Hollandse akkerbouwers en groentetelers, die bij de laatste oogst door de aanhoudende regenval zeer zware schade hebben opgelopen, tegemoet te komen op voorwaarde dat ook de provincie daar een bijdrage aan levert. Hij heeft dit maandagmiddag in Den Haag kenbaar gemaakt in een gesprek met LTO-Nederland, dat sterk aandringt op een regeling om een aantal zwaar gedupeerde bedrijven door een diep dal heen te helpen en faillissementen te voorkomen.

In het noordelijk deel van Noord-Holland is de schade door wateroverlast verreweg het grootst. Als er een regeling komt, zal deze gelden voor een beperkt gebied en een beperkt aantal zwaar gedupeerde ondernemers. In overleg met LTO stelde minister Brinkhorst voorop, dat hij binnen enkele maanden spijkers met koppen wil slaan waar het gaat om een mogelijke verzekering voor boeren om zich in te dekken tegen schade door extreme weersomstandigheden. Hij heeft aangegeven dat hij
- om zo'n verzekering van de grond te krijgen - in het eerste en wellicht ook tweede jaar een financiële bijdrage wil leveren.

LTO ziet mogelijkheden voor een onderlinge verzekering, maar realiseert zich dat deze staat of valt met de hoogte van premies. Om deze op een acceptabel niveau te krijgen, ziet de landbouworganisatie een rol voor de overheid in de sfeer van het elders onderbrengen van risico's door middel van herverzekering.

Aanleiding voor het overleg tussen LTO en Brinkhorst was de zorgelijke situatie in de akkerbouw. Tal van ondernemers dreigen in de knel te komen als gevolg van een combinatie van twee jaar waterschade (1998 en 2000), zeer lage opbrengstprijzen en voortdurend stijgende lasten, mede als gevolg van heffingen en regels. De minister wil LTO-Nederland op een reeks punten wel enigszins tegemoet komen, al legt hij het accent bij de sector zelf: plannen om de marktpositie van ondernemers te versterken wil hij wel ondersteunen. LTO-voorzitter Doornbos was gematigd tevreden over de uitkomst van het overleg: het resultaat is vooralsnog beperkt, maar wel positief.

De akkerbouwers en vollegrondsgroentetuinders kregen de toezegging van de minister, dat hij in beginsel plannen van het bedrijfsleven wil ondersteunen als deze bijdragen aan een structurele versterking van beide sectoren. Het gaat hierbij onder meer om systemen om kwaliteit en voedselveiligheid te borgen, zoals in certificering van bedrijven en traceerbaarheid van producten in alle schakels van de keten. Volgens Brinkhorst zal bij de consument het besef moeten groeien, dat aan kwaliteit een prijskaartje hangt. LTO is bezig met de uitwerking van een reeks projecten en initiatieven, die zich toespitsen op verlaging van de milieubelasting en duurzaam ondernemen.

LTO-Nederland kreeg een positieve reactie van de minister op het voorstel om een sociaal-economisch plan (SEP) voor de akkerbouw op te stellen. Soortgelijke plannen zijn uitgevoerd voor de tuinbouw en de varkenshouderij. Het biedt ondernemers de mogelijkheid om hun bedrijf door te laten lichten en advies in te winnen bij het maken van strategische keuzes voor een al dan niet aangepaste voortzetting van hun bedrijf of beëindiging ervan.

Ook wil de minister boeren en tuinders meer gaan inschakelen bij natuurbeheer, waarvoor Brussel grote bedragen uittrekt (EU-kaderverordening plattelandsontwikkeling). Het afgelopen jaar is relatief veel geld aan grondverwerving besteed. Het ministerie van LNV wil het komend jaar meer geld voor agrarisch natuurbeheer inzetten.

Over de problemen met de arbeidsvoorziening in met name de vollegrondsgroenteteelt, waar LTO al een reeks van jaren aandacht voor vraagt, wil minister Brinkhorst overleg gaan voeren met zijn collega van Sociale Zaken. De landbouwminister vindt het vreemd dat Polen in Nederland niet aan de slag kunnen, te meer daar dit land binnen enkele jaren toetreedt tot de Europese Unie. Op de een of andere manier zou hiervoor een oplossing gevonden moeten worden omdat de Polen, die later naar hun eigen land terugkeren, de hier opgedane kennis en ervaring kunnen benutten.

Nadere informatie: Jack Luiten (tel. 06-53736017 en 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)