Gemeente Zeist

De raad besloot

Op maandag 22 januari vergaderde de gemeenteraad van Zeist. Het was voorlopig de laatste vergadering in de raadzaal aangezien de renovatie van het oude raadhuis binnenkort van start gaat. De vergaderingen vinden dan tijdelijk plaats in Het Slot Zeist.
Voorafgaand aan de opening van de vergadering las burgemeester Rudi Boekhoven in het kader van het landelijk festival 'Poetry International', het gedicht Denkend aan Holland van Hendrik Marsman voor. Dit festival wordt georganiseerd ter promotie van de poëzie. Het initiatiefvoorstel over de vorming van een fonds ter bevordering van het woningbezit van Zeister jongeren en het initiatiefvoorstel over de realisatie van starterswoningen in een woonproject zijn van de agenda afgevoerd. Tijdens de commissiebehandeling komt het tweetal voorstellen van het CDA terug.

Milieubeleidsplan
De raad discussieerde uitgebreid over het Milieubeleidsplan 'Ruimte voor Milieu'. Een uitgebreid traject van samenspraak en inspraak met belangengroepen, instellingen en inwoners ging hier aan vooraf. Er werden complimenten uitgedeeld voor de wijze waarop het plan tot stand is gekomen. Echter, een aantal fracties was van mening dat het voorliggende plan niet ambitieus genoeg is en dat de integraliteit met andere beleidsterreinen ontbreekt.
Wethouder Gijs van Brenk gaf aan dat dit plan een beleidsplan is waaruit jaarlijks projecten voortvloeien. Het ambitieniveau kan hoger maar dat zou niet reëel zijn gezien de beschikbare middelen en menskracht.
D66, met medeondertekenaar Carolien Spruijt van GroenLinks, diende een motie in met het verzoek aan het college om toe te treden tot het convenant Uitvoering Klimaatverbond en in het kader hiervan taakstellingen en toetsbare ambities op te stellen. Na een hoofdelijke stemming werd de motie uiteindelijk verworpen. Het Milieubeleidsplan 'Ruimte voor Milieu' werd uiteindelijk aangenomen maar met de SP, GroenLinks en D66 als tegenstemmers.

Jeugdnota
Ook de nota "Wie de jeugd heeft...,bouwstenen voor een jeugdbeleid in de gemeente Zeist" maakte de tongen los. Ook voor de totstandkoming van deze nota werden complimenten uitgedeeld. Mede dankzij een grondige samenspraak en inspraakprocedure is een goed product ontwikkeld. Eén van kritiekpunten van enkele fracties was het ontbreken van duidelijke doelstellingen in de nota. Verder werd aandacht gevraagd voor de integratie met het multicultureel beleid van de gemeente en de belangrijke rol van de ouders. De raad stelde de nota uiteindelijk vast.

Joods herdenkingsteken
Verder stemde de raad in met de oprichting van een Joods herdenkingsteken voor Zeistenaren van Joodse afkomst, die in de 2e Wereldoorlog zijn omgebracht. De naam van het herdenkingsteken: 'niet meer/nooit meer'.
Aanleiding vormde de vragen van raadslid Ballegooijen uit 1995. Ter uitvoering van de motie is opdracht gegeven aan de gemeentearchivaris om een nader onderzoek in te stellen. Een lijst met 101 namen van Joodse personen die in Zeist hebben gewoond en zijn omgekomen, is opgesteld. Het ontwerp betreft een monumentale doorgang waarbij op de staande posten aan weerszijden de 101 namen van de mensen staan vermeld, die uit Zeist zijn weggevoerd. De locatie van het kunstwerk is het Walkartpark. Het herdenkingsteken wordt zodanig geplaatst dat vanuit de doorgang het bestaande oorlogsmonument zichtbaar is.

Enkele overige besluiten
Ook met de extra 500.000,- voor de renovatie van het oude raadhuis werd door de raad ingestemd.
De gemeenteraad stemde verder in met de gezamenlijke reactie van de gemeenten Driebergen en Zeist op de Trajectnota's MER/A12 en HSL-Oost.