Gemeente Deventer

PERSBERICHT

Week 51, 20 december 2000

MOGELIJK SPEELAUTOMATENHAL IN DEVENTER

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer stelt de gemeenteraad in zijn vergadering van 22 januari voor de vestiging van een speelautomatenhal mogelijk te maken. Wethouder G. Hiemstra kan zich niet verenigen met het besluit van burgemeester en wethouders.

De afgelopen jaren heeft de gemeente in de vorm van convenantafspraken samengewerkt met de automatenhandel, de horeca en instellingen op het vlak van de aanpak van de gokverslaving. In dat verband is er ook een notitie opgesteld over het Deventer speelautomatenbeleid en de automatenhal. In deze notitie wordt een schets gegeven van het beleid van de afgelopen tien jaar en van het nieuwe wettelijke kader dat per
1 juni in werking is getreden: landelijk geldt dat er voortaan alleen in hoogdrempelige inrichtingen maximaal twee kansspelautomaten mogen worden opgesteld. Dit betekent dat het aantal kansspelautomaten in Deventer per 1 januari met naar verwachting dertig procent zal dalen, omdat kansspelautomaten niet meer in broodjeszaken, cafetaria's en dergelijke mogen staan. Tegen die achtergrond wordt in de notitie verder ingegaan op de criteria die spelen rond de vraag of er in Deventer wel of niet een automatenhal gevestigd zou moeten kunnen worden.

Toestemming automatenhal

De notitie is besproken in de vergadering van de raadscommissie Algemene en Bestuurlijke Zaken van 17 februari. Een automatenhal kan namelijk op grond van de Wet op de kansspelen alleen worden toegestaan als de gemeenteraad dit bij verordening mogelijk maakt. Uit deze bespreking is gebleken dat een aantal raadsfracties tegen een automatenhal zijn, terwijl andere fracties hier in principe welwillend tegenover staan, zij het onder stringente voorwaarden en eisen. Daarom is afgesproken een dergelijke verordening voor te bereiden en ter vaststelling aan te bieden aan de raad. De ontwerpverordening speelautomatenhal is gebaseerd op de modelverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.