Gemeente Borsele

De Reiger grijpt net naast Nederlandse Onderwijsprijs

Reigerschool Op 22 januari vertegenwoordigde O.B.S de Reiger uit Heinkenszand Zeeland als provinciaal genomineerde bij de Nederlandse Onderwijsprijs in de Jaarbeurs te Utrecht. Die prijs wordt elke 2 jaar uitgereikt aan een school, die in onderwijskundig opzicht uitblinkt door de uitvoering van een vernieuwend schoolproject.

Op de Reiger ontwikkelde Dick de Groot een typeproject, dat kinderen in korte tijd "blind" leert typen en tegelijkertijd vaardigheden aanleert voor tekstverwerking en typevaardigheid. Het is gebleken, dat kinderen die "blind" kunnen typen tot 5 keer zo snel kunnen werken. In dit digitaal tijdperk is dat een onmisbare vaardigheid.

Tijdens de typeles doen de kinderen allerlei spelletjes: typen op muziek, met nagellak om de vingerposities te oefenen, blinddoekspelletjes, werken met een kleurplaat, kunsttypen en ze gebruiken een vrolijk softwareprogramma. Maar ook het sociale aspect is belangrijk: de kinderen doen veel spelletjes samen en stimuleren zo elkaar.

Wethouder F.J. Tollenaar denkt dat over enkele jaren het toetsenbord net zo'n normaal leermiddel is in het onderwijs, als de schriftjes nu! "Je ziet hier op het gemeentehuis en overal in het bedrijfsleven, dat de p.c. niet meer is weg te denken en een hoop nieuwe mogelijkheden biedt. Dat geldt zeker ook voor het onderwijs.
Wij ondersteunen dit initiatief. Op alle openbare basisscholen in onze gemeente bieden we de kinderen de mogelijkheid om het typediploma te behalen. De gemeente Borsele staat met deze scholen voor een I.C.T. beleid, waarin deze basisvaardigheden een speerpuntactie zijn."