Rijksuniversiteit Groningen

Lezing

Wetenschap als machtsspel of als gezelschapsspel

Ontwikkelingen op het terrein van wetenschap en technologie verlopen in razend tempo: het Human Genome Project ontrafelt de geheime code van het leven, ruimtevaartschepen maken verre en vreemde planeten vertrouwd, via het internet verplaatsen we ons in 'no time' van de ene virtuele ruimte naar de andere. En toch, hoe groter de macht van de wetenschap, hoe meer filosofen de neiging krijgen die macht te relativeren. Zo stellen denkers als Bruno Latour en Donna Haraway dat de moderne wetenschap moet worden beschouwd als niet meer en niet minder dan een typisch verschijnsel van de westerse cultuur. Als ware antropologen onderzoeken zij hoe wetenschappelijke kennis feitelijk tot stand komt: in de alledaagse omstandigheden van het laboratorium, het natuurreservaat, of de vergadering van een tijdschriftredactie. In de wetenschappelijke waarheidsvinding blijken culturele, sociale en politieke factoren een cruciale rol te spelen. Wetenschappers, aldus Latour en Haraway, doen geen ontdekkingen over de wereld, ze maken zelf werelden. Volgens Latour gebeurt dat volgens de regels van het machtsspel, volgens Haraway vertoont (goede) wetenschap de kenmerken van een gezelschapsspel. Veel natuurwetenschappers en wetenschapsfilosofen doen deze inzichten af als postmoderne, relativistische lariekoek. Aan de hand van voorbeelden zal Baukje Prins uiteenzetten hoe Latour en Haraway hun controversiële visie op wetenschap aannemelijk maken.

Wat kunnen wij weten? Wat is wetenschap? Hoe verhouden zich wetenschap en waarheid? Wat is wetenschappelijke vooruitgang? In de serie 100 Jaar Wetenschapsfilosofie spreekt een viertal Groninger filosofen over deze vragen, aan de hand van een aantal Grote Namen uit de geschiedenis van de wetenschapsfilosofie. Zij hebben er hierbij voor gekozen vanuit het heden 'terug te werken'.

Baukje Prins studeerde Nederlands en wijsbegeerte in Groningen. In 1997 promoveerde zij in Utrecht op een proefschrift over (feministische) kennistheorie en het Nederlandse vertoog over minderheden. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest aan de Faculteit Cultuurwetenschappen van de Universiteit van Maastricht, is zij sinds september 2000 verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Baukje Prins was jarenlang redacteur van Krisis. Tijdschrift voor empirische filosofie, en is sinds 1997 redacteur van Migrantenstudies. Onlangs verscheen van haar Voorbij de onschuld. Het debat over de multiculturele samenleving.

Datum en tijd

maandag 22 januari 2001, 16.30 - 17.30 uur

Spreker

Baukje Prins

Titel

Serie

Bruno Latour en Donna Haraway - Wetenschap als macht- of gezelschapsspel

100 jaar wetenschapsfilosofie - in hoofdlijnen en kopstukken

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium