European Union

Democratic Republic of Congo : attack on president Laurent-Désiré Kabila Press Release: Brussels (17-01-2001) - Press: 16 - Nr: 5276/1/01


Brussel,
22 januari 2001

5276/1/01 REV 1 (Presse 16)

P 013/01

(OR. en)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie inzake

de Democratische Republiek Congo

De Europese Unie veroordeelt krachtig de aanval op de president van de Democratische Republiek Congo, Laurent-Désiré Kabila, zoals zij alle vormen van dergelijk politiek geweld veroordeelt.

De Europese Unie roept op tot kalmte en spoort alle Congolese partijen aan om zich in te zetten voor nationale verzoening en een proces van democratisering.

De Europese Unie dringt er bij alle partijen bij de overeenkomst van Lusaka op aan om de verbintenis na te komen die zij in dit kader zijn aangegaan, de relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad na te leven, terughoudendheid te betonen en in woord en daad samen te werken ten behoeve van een vreedzame oplossing van het conflict in de Democratische Republiek Congo.

De Europese Unie geeft nogmaals uitdrukking aan haar steun voor de territoriale integriteit van de Democratische Republiek Congo en aan haar verbintenis om de uitvoering van de overeenkomst van Lusaka volledig te steunen.

De Europese Unie doet een dringend beroep op de autoriteiten van de Democratische Republiek Congo om de rechtsstaat te handhaven en de veiligheid van alle burgers op haar grondgebied te garanderen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede IJsland en Noorwegen, EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.