Gemeente Enkhuizen

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE RAADSCOMMISSIE WELZIJN, ECONOMISCHE ZAKEN EN VERKEER C.A. GEHOUDEN IN HET STADHUIS VAN ENKHUIZEN OP 22 JANUARI 2001.

Aanwezig

voorzitter
secretaris
leden

de heer H. van Doornik
de heer F.W. Baan

de heer F.C. Jans (EB)
de heer J van Keulen (D'66)
de heer K. v.d. Veen (PvdA)
de heer K. Kooiman (RPF / SGP)
de heer J. v.d. Werf (CDA)
mevrouw E. Dangermond - Hilderink (VVD)

de heer R.v.d. Pluym (VL/GL)

de heer S. Schipper (EB)

Spreekrecht:

Mevrouw van Oostende als vaste gast van camping De Vest, de heer Oldenburger namens de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk, de heer Kooiker als omwonende van De Nieuwe Doelen.

AGENDA NR.

ONDERWERP

Spreekrecht

Mevrouw van Oostende
bepleit een zodanig elektriciteitssysteem dat de gebruikers individueel belast kunnen worden. Daarnaast vraagt zij aandacht voor de waterdruk en de warmte van het water.

De heer Oldenburger
onderstreept de goede contacten met de gemeente, hetgeen echter nog niet heeft kunnen leiden tot een alternatieve huisvesting gedurende een overgangstermijn. Hij vraagt hierin de medewerking van de gemeente.

De heer Kooiker
merkt op dat de geluidsoverlast van de Nieuwe Doelen de laatste tijd is toegenomen. Hij bepleit een inperking van de vergunning vanwege disco-avonden.


1.


Opening.

De voorzitter
opent de vergadering.

Op vragen van enige leden van de commissie antwoordt de voorzitter dat de VOC in eerste instantie wordt behandeld in de commissie van de coördinerend portefeuillehouder.

De commissie is ontstemd over het niet agenderen van de evaluatie van de verkeersmaatregelen Westerstraat. Men, evenals alle andere betrokkenen, hadden op voorhand naar behoren kunnen worden ingelicht. De voorzitter geeft aan dat inmiddels overleg heeft plaatsgevonden met de politie. Een definitief standpunt kan eerdaags worden verwacht. Hij heeft zeker benadrukken dat er geenszins sprake is van enige vorm van niet serieus nemen van de commissie.

Op een daartoe strekkende vraag van De heer Jans antwoordt De heer Baan dat de rapportage van de Stichting kinderopvang zal worden geagendeerd voor de volgende commissievergadering.


2
.

Verslag van de vergadering van 18 december 2000

Mevrouw Dangermond-Hilderink
stelt dat zij bij het punt Noorderpoort tevens heeft aangegeven dat tot terugbetaling aan de bewoners zou dienen te worden overgegaan. De voorzitter heeft het dossier bestudeerd. Er wordt nog op teruggekomen.

De heer v.d. Pluym
was weliswaar voor een toeristische-recreatief beleidsplan, maar dan wel onder de nadrukkelijke regierol van de gemeente. De heer van der Veen wil via de voorzitter zijn verwondering over de VVD uitspreken die in de raadsvergadering niet is teruggekomen op haar wens de museumstoomtram te willen blijven subsidiëren. Mevrouw Dangermond-Hilderink wil niet verhelen dat zij ook niet weet waarom haar fractie ter zake niet is teruggekomen bij de behandeling van het subsidieprogramma in de raad. De voorzitter wil in dit verband informeren naar het alternatieve subsidieprogramma van Enkhuizer Belang. De heer Schippers deelt mede dat zijn fractiegenoot, de heer Tesselaar, nog bezig is met het alternatieve programma.


3
.

Ingekomen stukken en mededelingen.


a.

Functie cultureel werk/opbouwwerk wijk- en buurtbeheer.

Voor kennisgeving aangenomen.


b.

Subsidie De Baanbreker.

Voor kennisgeving aangenomen.


c.

Project Kids tegen Geweld.

Voor kennisgeving aangenomen.


d.

Gymnastieklokaal Meeuwenlaan.

De heer van der Veen
heeft er begrip voor dat een andere doucheruimte enige tijd vergt, doch dringt wel aan op tussenmaatregelen ter voorkoming van enige aansprakelijkheid. Daarnaast vraagt hij aandacht voor het schoonmaken. Mevrouw Dangermond-Hilderink benadrukt het belang van de legionellabestrijding en een goede brandpreventie. De heren van Keulen en Schippers vragen eveneens aandacht voor de legionellabestrijding. De voorzitter neemt kennis van de aandachtspunten van de commissieleden.


e.

Opwaardering Koperwiekplein.

De heren van Keulen, Jans en v.d. Pluym
zijn blij met de ontwikkelingen.

Voor kennisgeving aangenomen.


f.

Grondverkoop bedrijventerrein Schepenwijk.

Voor kennisgeving aangenomen.


g.

Huuropzegging Toereppel 21a.

De commissie neemt verheugd kennis van een hernieuwd contact tussen de kerk en de directeur van De Voorhof en neemt aan dat thans een adequate oplossing kan worden gevonden.


h.

Toekomstvast openbaar vervoer in Noord-Holland Noord.

De voorzitter
deelt mede, dat de provincie niet bereid is tot enig uitstel. De portefeuillehouders in de regio beraden zich op een gezamenlijke strategie. Het gaat hierbij primair om buslijn 38. Het handhaven van een buslijn dient niet alleen vanuit een economisch perspectief te worden bezien. Een buslijn heeft ook een sociale component. De heer van Keulen heeft niet veel hoop op een goede afloop. De basis van het verhaal is al slecht. Het wordt zo een zichzelf versterkende situatie van afnemende belangstelling. De voorzitter doet een beroep op de VVD om haar gedeputeerde tot andere gedachten te brengen. De heer v.d. Pluym leest weinig over Enkhuizer initiatieven. Andere gemeenten zijn drukker in de weer. De commissie wordt weinig op de hoogte gehouden. De voorzitter wil nogmaals benadrukken dat de Westfriese gemeenten gezamenlijk wensen op te treden en niet met individuele standpunten naar buiten komen. De heer van der Veen betwijfelt of GS tot andere gedachten te brengen zijn. De voorzitter zegt toe verslagen van besprekingen ter inzage te leggen.


4.

Voorzieningen camping De Vest.

Op daartoe strekkende vragen van de commissie deelt de voorzitter mede, dat de kosten van tussenmeters en de daarbij behorende administratieve afhandeling onevenredig duur zijn. Het gebruik wordt al begrensd door het aantal ampère.

De commissie adviseert ter zake positief.


5.

Geluidsisolerende maatregelen Nieuwe Doelen.

De heer Kooiman
vraagt zich af of het niet verstrekken van vergunningen niet goedkoper is. De heer Jans informeert naar een herijking van de accommodatienota. De heer v.d. Pluym is akkoord. Veen verenigingen maken gebruik van de Nieuwe Doelen. De heer van der Veen acht de geplande voorzieningen van beperkte aard. Er zijn meer geluidslekken. Het gebruik van het pand speelt een belangrijke rol. De uitbater heeft daarin een grote verantwoordelijkheid. In de vergunningen dienen geluidsvormen te worden opgenomen. De heer van Keulen is er geen voorstander van het aantal vergunningen te beperken. De bron moet aangepakt worden, of het acceptabele geluidsniveau vaststellen. Een normale exploitatie moet wel mogelijk blijven. Mevrouw Dangermond-Hilderink vindt het geen goede zaak dat als de buurt wat roept de gemeente vervolgens moet betalen. De uitbater is zelf verantwoordelijk te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ter zake.

De voorzitter
antwoordt dat de zogenaamde 12-dagenregeling geen vrijbrief is. Het gaat thans om een tussenmaatregel. In overleg met bouwkunde en milieu worden thans de grootste geluidslekken aangepakt. Op basis van de vergunningen zullen de geluidsniveaus moeten worden aangegeven. De heer van Keulen wil nogmaals benadrukken dat het niet uitmaakt wie de veroorzaker van de geluidsoverlast is, het moet gewoon beperkt worden. De heer van der Veen is van oordeel dat de overheid in dit verband de grenzen moet bepalen.

De commissie adviseert ter zake positief.


6.

Tarieven 2001 Recreatiebad Enkhuizerzand.

De fractie van Enkhuizer Belang wenst alleen in te stemmen met een trendmatige verhoging. De fractie van D66 houdt fractieberaad voor.

Afgesproken wordt medio 2001 een meer algemene discussie te voeren of het nog langer zinvol wordt geacht dat de gemeenteraad de tarieven dient vast te stellen op basis van het huurcontract. Het stellen van subsidievoorwaarden zou in dit verband ook overwogen kunnen worden waarbij een meer totaal benadering van het beleid plaatsvindt.

Een meerderheid van de commissie adviseert ter zake positief.


7.

Rondvraag
.

Mevrouw Dangermond-Hilderink
informeert naar de voortgang in de maatregelen rond de Pancratiusschool. De voorzitter antwoordt dat in de loop der tijd al een groot aantal maatregelen is getroffen. Het bestuur van de school is thans tevreden.

Mevrouw Dangermond-Hilderink
wil graag nadere informatie over de doorverkoop van grond op Schepenwijk aan een projectontwikkelaar. De voorzitter geeft aan dat er beperkingen in het koopcontract zijn opgenomen met betrekking tot doorverkoop.

De heer Jans
is bijzonder ontstemd over het voornemen van de Stichting Woondiensten Enkhuizen om de Baan te slopen. Bij het raadsvoorstel inzake het opplussen lag nog een brief van de stichting waarin sprake was van renovatie. Hij voelt zich op het verkeerde been gezet. De voorzitter antwoordt dat het opplussen een meer algemeen aspect is, los van de Baan. Dat is overigens een aangelegenheid van de portefeuillehouder volkshuisvesting. De heer van der Veen wil in dit verband opmerken dat hij alleen te maken heeft met het raadsvoorstel en het raadsbesluit. Onderliggende brieven zijn voor de formele besluitvorming niet relevant.


8.

Sluiting
.

De voorzitter sluit de vergadering om plm. 22.30 uur.

F.W. Baan, secretaris.