CDA

Jos van Gennip: tuinders en akkerbouwers worden onnodig gecriminaliseerd

Eerste Kamerlid Jos van Gennip is van mening dat de tuinders en akkerbouwers onnodig worden gecriminaliseerd, omdat zij nog altijd gebruik maken van bestrijdingsmiddelen.

Van Gennip vindt het ronduit pijnlijk, dat een hele sector, een hele beroepsgroep door de Stichting Natuur en Milieu en diverse Kamerleden wordt gecriminaliseerd.

Temeer, "omdat onder die geïncrimineerden ook en juist grote milieu-pioniers zitten, die juist bij calamiteiten of juist om geïntegreerd of biologisch te kunnen telen deze middelen nodig hebben, voorlopig nog nodig hebben", aldus Jos van Gennip in zijn bijdrage aan het plenaire debat over het voorstel inzake wijziging van de Bestrijdingsmiddelenwet 1962, vorige week dinsdag in de Eerste Kamer. Morgen wordt over dit voorstel hoofdelijk gestemd.

Bestrijdingsmiddelen soms nog nodig
"We weten, wat voor grondreiniging nodig is om tot schone teelt te komen, we weten, dat de natuur, juist bij gebruik van natuurlijke middelen, toch telkens ons weer voor verrassingen in de vorm van onverwachte ziektes en aantastingen zet. Je hebt dan de keuze constant een hoge dosis be-schermingsmiddelen te gebruiken of inderdaad op bepaalde momenten zeer spaarzaam - of bij calamiteiten - in te grijpen, te voorkomen, voorwaarden te scheppen.

Van Gennip heeft laten weten dat zijn fractie zijn medewerking aan het wetsontwerp zal geven.
Dat staat het gebruik van milieubelastende middelen voor een tijd toe om zwaarder milieubeslag te voorkomen.

Veel kritiek op omgang met wetsvoorstel
Goedkeuring van het wetsontwerp door de CDA-fractie in de Eerste Kamer neemt echter niet weg dat het CDA veel kritiek heeft en houdt op wijze waarop met dit wetsvoorstel is omgegaan. Niet alleen wat betreft het tempo van de behandeling, maar ook wat het draagvlak voor het wetsontwerp. Die wisselden voortdurend.

De volledige inbreng kunt u hiernaast downloaden.