Gemeente Breda

Verwijdering van asbest uit de Kloosterkazerne

In de week van 22 januari start de verwijdering van asbest uit de voormalige Kloosterkazerne. De werkzaamheden vinden plaats voorafgaand aan de sloop- en bouwactiviteiten voor de restauratie en de vestiging van het nieuwe casino in dit gebouw en gaan circa vier weken duren. Tevens worden op het binnenterrein in de komende weken de nodige onderzoeksactiviteiten (onder andere het graven van proefsleuven) uitgevoerd in het kader van de bouwvoorbereiding.

De verwijdering van het asbest vindt nu plaats om het gebouw asbestvrij te maken voordat de sloop- en bouwactiviteiten beginnen De hoeveelheid aangetroffen asbest is beperkt ten opzichte van de omvang en ouderdom van het gebouw. Het betreft afdichtingsplaten van rookkanalen, rookkanalen zelf, wandaftimmering, plafondbeplating en kolomaftimmeringen.

De firma Oskam uit Utrecht, een gecertificeerd bedrijf, gaat de asbest verwijderen. Het bedrijf neemt alle voorzorgsmaatregelen in acht, waardoor er geen gezondheidsrisicos voor de directe omgeving ontstaan. Bovendien houdt de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente toezicht.

De onderzoeksactiviteiten op het binnenterrein maken onderdeel uit van de bouwvoorbereiding. Zoals bekend komt onder het binnenterrein een kelder. Daartoe is het noodzakelijk om damwanden te drukken. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van de technische voorbereiding hiervan.

Breda, 19 januari 2001