Milieukeur

GESNEDEN GROENTEN MET MILIEUKEUR OP DE MARKT Vanaf eind januari liggen er in een aantal supermarkten in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg voor het eerst gesneden voorverpakte groenten met Milieukeur. Variërend van bami- en macaroni-pakketten, roerbakgroenten en soepgroenten tot panklare enkelvoudige groenten, alles voldoet aan de strenge eisen van Stichting Milieukeur. Deze gesneden groenten met Milieukeur worden door de firma Groentehof bv op de markt gebracht bij o.a. de supermarkten Jumbo, Sanders Supermarkten, Nettorama, Komart en Plusmarkt, en in het buitenland bij G.B., Mestdagh, Centrum, Real en Cactus.

Wij zijn bijzonder trots dat wij als eerste groenteverwerker een compleet pakket gesneden en verpakte groenten met Milieukeur kunnen aanbieden, aldus de heer Van den Meerendonk verkoop-directeur van Groentehof bv. Naar aanleiding van vragen van zowel onze klanten als van consumenten naar groenten waarbij tijdens de teelt en de verwerking rekening gehouden wordt met het milieu en de voedselveiligheid, zijn wij enige jaren geleden gestart met de opzet om Milieukeur te verkrijgen op gesneden groenten.

Milieukeurcriteria in detail
Bij groenten met Milieukeur bent u ervan verzekerd dat al het mogelijke gedaan is om het milieu te ontzien.
Gewasbeschermingsmiddelen zijn slechts in beperkte mate toegestaan en dan alleen die middelen die het milieu het minst schaden. Met meststoffen en energie wordt spaarzaam omgegaan. Ook wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de natuur zelf biedt. Zoals het inzetten van natuurlijk vijanden om de schade van insecten en knaagdieren te beperken. Ook bij het snijden en verpakken van de groenten moet de milieubelasting worden verminderd, doordat er onder andere eisen zijn gesteld aan de afvalverwerking, het energie- en waterverbruik.

Groentehof
Groentehof is gevestigd in Helmond en een onderdeel van Van Rijsingen Beheer, werkzaam in de (biologische) groenteteelt en verwerking (6000 ha. in Nederland, België en Duitsland), visteelt met tilapia en paling, diepvriesgroothandel voor de detailhandel alsmede transport, zaadveredeling en andere bedrijven in de primaire sector. Sinds 7 jaar is het bedrijf actief op de markt voor gesneden groenten. Tijdens de uitbreiding van Groentehof, eind 2000, is rekening gehouden met de milieubelasting en duurzaamheid, in zowel organisatorisch als technisch opzicht.

Milieukeur
Milieukeur is het keurmerk voor milieukwaliteit in Nederland. Vertegenwoordigers van overheid, producenten-, detailhandel-, consumenten- en milieuorganisaties zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van de Milieukeurcriteria. Hierdoor kunnen producten met Milieukeur rekenen op een breed maatschappelijk draagvlak en het geeft bovendien de zekerheid dat producten met Milieukeur beter zijn voor het milieu. Milieukeur staat nog niet op alle producten maar het worden er wel steeds meer. Momenteel is Milieukeur te vinden op diverse producten van keukens tot kantoorartikelen en van aardappelen, aardbeien en kamerplanten tot meststoffen.

Den Haag, 22 januari 2001