GAK

Datum: 22/1/2001
Bedrijven doen erg weinig aan WAO-preventie

Financieele dagblad 22/1/2001

De privatisering van de ziektewet in 1996 heeft maar weinig werkgevers in het midden- en kleinbedrijf ertoe aangezet meer aandacht te besteden aan ziekteverzuim. De wet Pemba, die de kosten van WAO'ers voor een belangrijk deel op het bord van werkgevers legt, heeft al evenmin veel effect gehad.
Dat blijkt uit onderzoek van EIM, het Economisch Instituut voor het Midden- en kleinbedrijf. In slechts 35% van de mkb-bedrijven wordt de laatste jaren meer aandacht besteed aan bestrijding van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Van deze groep geeft de helft aan dat dit het gevolg is van de wetswijzigingen. Vooral middelgrote bedrijven (vanaf 10 werknemers) zijn actiever geworden.
De onderzoekers noemen het opvallend dat het wel of niet herverzekeren van risico's door een ondernemer geen rol speelt bij de aandacht voor verzuim en WAO-problematiek. Kennis van de wet heeft wel een positieve invloed.
Werkgevers zonder actief verzuimbeleid geven vaak aan dat ze tot nog toe geen problemen op dit vlak hebben ondervonden. Daarnaast blijken veel ondernemers te denken dat ze toch geen invloed kunnen uitoefenen op het verzuim. In werkelijkheid is die invloed juist groot, zo blijkt uit eerder onderzoek van TNO Arbeid. Door bij ziekte snel hulp te bieden, kunnen mkb-ondernemers het reïntegratieproces positief beïnvloeden. Met name werkaanpassingen blijken effectief. Ook het inschakelen van arbodiensten heeft een duidelijk effect. Bij de werkgevers die in de afgelopen jaren wel meer aandacht aan ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid zijn gaan geven, onderscheidt het EIM-onderzoek drie typen. Er zijn 'preventieve' werkgevers, die voornamelijk maatregelen hebben genomen zoals het aanpassen van de werkplek, het bevorderen van het gebruik van beschermingsmiddelen en het werknemers beter leren omgaan met gezondheidsrisico's. Daarnaast zijn er 'curatieve' werkgevers, die bij ziekteverzuim meer zijn gaan controleren en ook intensiever begeleiden. Ten slotte zijn er de 'defensieve' werkgevers, die bij het aannemen beter zijn gaan letten op de gezondheid van nieuw personeel.
Hoewel dit laatste volgens de Wet op de medische keuringen verboden is, komt dit volgens de EIM-onderzoekers voor in twee van de drie bedrijven die meer aandacht zijn gaan besteden aan verzuim en WAO-problematiek.

top