Erasmus Universiteit Rotterdam

22 januari 2001

Diploma-uitreiking nieuwe topopleiding Tinbergen Instituut

Eerste studenten met diploma Masters in Economics

Dr. Rick van der Ploeg, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, reikt bij het Tinbergen Instituut aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 31 januari 2001 het eerste diploma uit voor de nieuwe topopleiding Masters in Economics.

De staatssecretaris, zelf een voormalige directeur van het Tinbergen Instituut, zal bij die gelegenheid ingaan op de betekenis van de nieuwe bachelor-masterstructuur voor de wetenschapsbeoefening in Nederland, en voor de economische wetenschap in het bijzonder. Ook prof. J. van Bemmel, Rector Magnificus van Erasmus Universiteit Rotterdam, geeft zijn visie op deze ontwikkelingen.

Met deze nieuwe master-opleiding sluit het Tinbergen Instituut aan bij de internationale ontwikkeling op het terrein van wetenschappelijke topopleidingen in economische wetenschap. In navolging van topscholen in de Verenigde Staten zijn een aantal Europese toponderzoekinstituten bezig het eerste jaar van het doctoraatsprogramma om te vormen tot een gedegen training in de recente economische theorie. Een dergelijke aanpak is zeer succesvol gebleken. De nieuwe master-opleiding is daarmee cruciaal voor de toekomst van economische wetenschap in Nederland.

Met de nieuwe opleiding loopt het Tinbergen Instituut voor op de op handen zijnde invoering van de bachelor- masterstructuur. Studenten in het wetenschappelijk onderwijs volgen straks eerst een brede bacheloropleiding. Daarna stromen zij door naar meer gedifferentieerd master-opleidingen. De nieuwe master-opleiding van het Tinbergen Instituut mikt op topsegment. Voor Nederlandse universiteiten zijn dergelijke opleidingen van groot belang voor een sterke positie op de internationale onderwijsmarkt. Zo is het eerste cohort afgestudeerden afkomstig uit Nederland, Frankrijk, Italië en Polen.

Het Tinbergen Instituut is de gezamenlijke onderzoekschool in de economische wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. De master-opleiding is deel van het reguliere promotietraject, maar kan ook afzonderlijk worden gevolgd, voor mensen die een carrière bij topconsultants of (inter)nationale economische instellingen ambiëren

Noot voor de pers:
Diploma-uitreiking woensdag, 31 januari 2001, 16.00 uur Plaats: Woudestein, H-17 Faculty Club
Info: Carien de Ruiter, tel (010) 408 8900
e-mail deruiter@few.eur.nl