Volksunie

Enkel verkoop kan redding brengen voor Sabena (22/01/01)

Nog maar eens dient de belastingbetaler geld op te hoesten voor Sabena, nog maar eens voor de laatste maal. Onder dreiging van een faillissement kondigde minister Daems een injectie van 4 miljard fr. aan. Hier tegenover staat een kapitaalinbreng van 6 miljard van SAirgroup. Op zich reeds een vreemde verhouding indien men weet dat het belang van SAirgroup in Sabena in de loop van dit jaar wordt opgetrokken tot 85%. Garanties voor een betere dienstverlening worden er niet gegeven, niettegenstaande Sabena zich inzake vertragingen tot de Europese top mag rekenen. Voor de VU is een dringende verkoop van Sabena nu echt wel onvermijdelijk geworden.

De kwestie doet torenhoge twijfels rijzen rond de privatiseringspolitiek van de huidige federale regering. Minister Daems waande zich als verantwoordelijke voor de overheidsbedrijven de incassomeester die talloze miljarden zou binnenrijven met de privatisering van overheidsbedrijven. Het maakte allemaal deel uit van de federale Goed Nieuws-show.
Terwijl in april 2000 nog triomfantelijk het glas werd geheven op een nieuwe overeenkomst met SAirgroup, bleek nog geen zes maanden later reeds dat Sabena in de eerste jaarhelft een verlies boekte van 3 miljard frank. Tegen het jaareinde zou het nog oplopen tot 8 miljard fr.. Voor 2001 is sprake van een put van maar liefst 15 miljard.

Minister Daems gaat de vraag naar de verantwoordelijkheid van het Zwitsers management, evenals de eigen verantwoordelijkheid terzake, volledig uit de weg. Als aandeelhouder van Sabena mag van de Belgische staat toch worden verwacht dat zij enige controle uitoefent. Nu wordt iedereen plots voor een voldongen feit geplaatst.

De huidige dramatische financiële situatie vormt de onvermijdelijke resultante van de bemoeienissen van politiek, monarchie en Franstalig grootkapitaal. Sabena is steeds de speelbal geweest van Belgisch-Franstalige politieke belangen. Financieel-economische overwegingen werden steevast van ondergeschikte aard bevonden. De laatste parel aan de Belgische kroon diende steeds in onverdachte, ergo Franstalige, handen te blijven. Vanzelfsprekend paste een toekomstgerichte alliantie met het Nederlandse KLM niet in het francofiel plaatje.
Het uiteindelijk resultaat van deze politiek is dat de laatste parel aan de Belgische kroon in de loop der jaren van elke glans werd ontdaan. De VU dringt dan ook aan op een snelle verkoop, evenwel met sluitende sociale garanties. Sabena werd decennialang mismeesterd door de federale overheid, deze dient dan ook nu haar verantwoordelijkheid te nemen.

Auteur:
VU-partijbestuur
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be