Universiteit van Utrecht

22 januari 2001

Studium Generale: De vrolijke Wetenschap. Over de verbeelding van kennis.

De wetenschap in de krant. Dirk van Delft & Sjoerd de Jong (NRC Handelsblad). 20:0 uur

Een samenwerkingsverband tussen de faculteiten Sociale Wetenschappen, Letteren, Natuur- en Sterrenkunde, Wijsbegeerte, de Faculteitsvereniging Alcmaeon, Parnassos en het Studium Generale organiseert een lezingen-, film-, theater- en internetprogramma dat onderdeel uitmaakt van de onderwijsprogramma's wetenschapsfilosofie en door studenten van de verschillende faculteiten 'studiewaardeerbaar' kan worden gevolgd.

Het centrale thema van het programma is de wijze waarop de wetenschap wordt verbeeld: in de filosofie, de literatuur, de film, de kunst, in de media zoals televisie en radio, wetenschapsmuseum, publieksgerichte tijdschriften, wetenschapskaternen van de dagbladpers, met daaraan gekoppeld de vragen welke ideeën en bedoelingen er aan deze verbeeldingen ten grondslag liggen. Het zijn tenslotte deze verbeeldingen die het 'gezicht' van de wetenschap uitmaken en die de bereidheid bepalen om middelen voor het onderwijs en onderzoek ter beschikking te stellen. Vanwege de interfacultaire opzet van het programma zullen de verbeeldingen zowel de alfa- als de beta- en de gammawetenschappen betreffen.

Het programma omvat acht bijeenkomsten bestaande uit lezingen en inleidingen gevolgd door film- en theatervoorstellingen. Daarnaast beschikt het programma over een eigen website (www.uu.nl/wetfilos) waarop inleidende en ondersteunende teksten en andere relevante informatie te vinden zijn. Na afloop van iedere bijeenkomst wordt een stelling geformuleerd en op de website geplaatst en wordt aan de studenten gevraagd hun mening en bevindingen in een kort essay per e-mail kenbaar te maken.

Plaats: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

De lezing is gratis en vrij toegankelijk