Persberichtnr.

01/019


Den Haag

22 januari 2001

VOORTGANGSRAPPORTAGE INVOERING EURO BIJ RIJKSOVERHEID NAAR KAMER

Minister Zalm van Financien heeft vandaag de rapportage over de voortgang van de euro-aanpassingen van departementen en daaraan gelieerde organisaties (zbo's en pbo's) naar de Kamer gestuurd.

Over het algemeen is de rijksoverheid goed op weg met nog minder dan een jaar te gaan voor invoering van de nieuwe munt. Dit is mede te danken aan de strakke normplanning die de overheid hanteert. Bij de helft van de departementen verloopt de aanpassing volgens deze planning. Bij de andere departementen verloopt het tempo van de aanpassingen nog niet geheel volgens schema. De verwachting is dat deze departementen met een extra inspanning in de loop van het eerste kwartaal van 2001 weer kunnen aansluiten op het gehanteerde tijdpad. Ook bij de gelieerde organisaties is er sprake van een gedifferentieerd beeld.

De rijksoverheid heeft eind 2000 de zogenoemde realisatiefase afgerond. Daarbij zijn bijvoorbeeld vrijwel alle aanpassingen aan geautomatiseerde systemen afgerond en guldenbedragen in wet- en regelgeving omgerekend naar eurobedragen. Ook is alvast uitgezocht wat bijvoorbeeld nieuwe eurobedragen in voorlichtingsmateriaal, brochures en drukwerk van de overheid zullen worden. Komende maanden zal worden getest of alle aanpassingen op de juiste manier zijn uitgevoerd.

In de tweede helft van dit jaar is dan alle ruimte voor de daadwerkelijke conversie, die zich zal concentreren rond de jaarwisseling. Tot januari werkt de overheid in gulden, daarna in euro. Een belangrijke uitzondering hierop is de rijksbegroting 2002 die in september al in euro's wordt gepresenteerd. Ook is afgesproken dat guldenbedragen afkomstig van de overheid vanaf uiterlijk 1 juli 2001 ook in euro worden weergegeven. Dit om iedereen alvast aan de nieuwe europrijzen te laten wennen.

In het onderwijsveld zal de financiering van vele onderwijsinstellingen voor het merendeel al vanaf augustus in euro plaatsvinden in verband met de start van het nieuwe schooljaar.

Woordvoerder: Drs. S.A.E. Schrover