DLV-Adviesgroep

Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening en het DLV-diabolomodel®

Persbericht 22-01-2001

De Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening geeft overduidelijk weer dat het landbouwkundig gebruik van het landelijk gebied voor een belangrijk deel zal wijzigen in wonen, werken, recreëren, natuur en waterberging. In grote delen van Nederland zal dit plaatsvinden door combinatie van functies. Het DLV-diabolomodel® brengt de top-down- en bottom-up-elementen van planvorming op het gewenste schaalniveau bijeen.

Ruimtelijke Ordening en VijNo
Nederland wordt geconfronteerd met diverse belangen die met elkaar strijden om de schaarse ruimte. De VijNo geeft antwoord op de toenemende vraag naar ruimte voor wonen, werken, recreëren, natuur, water en landbouw. Anderzijds biedt de Nota het kader om de versnippering en de verrommeling van het Nederlandse landschap en de dichtslibbing tegen te gaan. Daarom moeten contouren worden getrokken, landschappen worden beschermd en ontwikkeld en stedelijke netwerken en waterberging worden gecreëerd.

DLV-diabolomodel®
In het DLV-diabolomodel® wordt de uitkomst van de overheidsplanning gecombineerd met de plannen die bij de diverse actoren (bijvoorbeeld provincies, waterschappen, natuurmonumenten etc) in de betreffende gebieden leven. DLV-adviseurs komen dagelijks in Nederland bij ondernemers in het landelijk gebied over de vloer. Daarom weten zij wat er leeft en welke initiators in een gebied zitten. In interactieve sessies in verschillende vormen worden initiatieven uit het gebied naar voren gehaald en tot haalbare plannen samengevoegd met beleidsinitiatieven zoals genoemd in de VijNo. Reële financieringsmogelijkheden maken daar onderdeel van uit.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: DLV Adviesgroep nv
BU Groen & Ruimte
De heer Wim van Steeg

De Drieslag 25
8251 JZ DRONTEN
tel.: 0321 388810
fax: 0317 491449
e-mail: groen.en.ruimte@dlv.agro.nl