Toegevoegd: 22-1-01

wedstrijd voor amateurfotografen

SAMENLEVEN IN LIMBURG IN DEZE TIJD

Sef Derkx

Het Limburgs Museum in Venlo gaat over het leven van alledag van de ongeveer 3,5 miljoen mensen die woonden én wonen op het grondgebied dat Limburg wordt genoemd. Een boeiend verhaal dat zon kwart miljoen jaar geleden begint in de schemertijd van de prehistorie en dat uitmondt bij de huidige Limburger geplaatst in een complexe wereld die zich razendsnel ontwikkelt. Want de veranderingen gaan vlot. Ontegenzeggelijk. Tien jaar geleden zag het alledaagse leven er anders uit, om nog maar te zwijgen van vijftig jaar of honderd jaar. Het Limburgs Museum geeft een beeld van die ontwikkelingen en probeert de bezoekers daarbij actief te betrekken.

In samenwerking met de Limburgse afdeling van De Fotobond wordt een wedstrijd georganiseerd met als onderwerp Samenleven in Limburg. Het gaat om traditionele en nieuwe samenlevingsvormen. Om maar eens enkele voorbeelden te noemen: van alleenwonende student, via éénoudergezin en homorelatie tot familie met inwonende grootouders of kloostergemeenschap. Hoe krijgt anno 2001 het met elkaar onder één dak leven vorm en inhoud? Wat is het rollenpatroon binnen het huishouden? Hoe is het huis ingedeeld en ingericht? Hoe zien de dagelijkse routines eruit als bijvoorbeeld eten, tv-kijken, opstaan en naar bed gaan? Werken, studeren en ontspannen: hoe combineren we dat? Hoe vieren we feest met het gezin, de familie, vrienden en kennissen? Kortom zaken die heel gewoon zijn, maar die door de lens van een geïnspireerde fotograaf bijzonder worden vereeuwigd.

Deelname staat open voor alle vrijetijdsfotografen uit Limburg. Tussen 2 april en 1 mei 2001 moeten de maximaal tien fotos (kleur of zwart-wit) worden ingezonden naar het Limburgs Museum, Postbus 1203, 5900 BE Venlo. Afgeven aan de balie van het museum kan ook. Het adres is Keulsepoort 5 in Venlo, recht tegenover het NS-station. Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen en een eerste prijs (fl. 1000,00), tweede prijs (fl. 500,00) en derde prijs (fl. 250,00) toekennen. Dezelfde jury zal een expositie samenstellen die van 24 juni tot en met 26 augustus 2001 in het Limburgs Museum te zien zal zijn.

Het reglement en inschrijfformulier kunnen worden opgevraagd bij het Limburgs Museum (Eddy Tielemans) telefoon 077 352 21 12. Ze zijn ook opvraagbaar op de website van het Limburgs Museum onder Actueel.