Voedingscentrum
NOT 2001: Smullen bij het Voedingscentrum
23-1-2001

Fruit in de schoolpauze. Het Voedingscentrum ondersteunt de motie Atsma van harte omdat kinderen nog steeds te weinig groenten en fruit eten. Daarnaast pleit het Voedingscentrum voor behoud en versterking van het vak Verzorging in de basisvorming. Om extra aandacht te besteden aan de basisvaardigheden van de scholieren op voedingsgebied, demonstreert het Voedingscentrum hoe makkelijk het is om lekkere en gezonde hapjes en drankjes te maken. Kom smullen bij het Voedingscentrum in stand 2.F.102. In deze stand kunt u ook informatie krijgen over de materialen en activiteiten van het Voedingscentrum.

Het Voedingscentrum ondersteunt scholen op structurele manier door het leveren van onderwijsmaterialen en het geven van advies en informatie over gezonde scholen, traktaties, schoolkantines, nascholingen en de opzet en uitvoering van voedingsprojecten.
Het Voedingscentrum presenteert op de NOT 2001 onderwijsmaterialen voor het basis- en voortgezet onderwijs:

Voeding, de beste basis voor school is een lespakket voor alle groepen van het basisonderwijs, waarin door middel van opdrachten, verhaaltjes en lessuggesties wordt ingegaan op voeding en gezondheid, natuur en milieu, sociaal emotionele aspecten en het kopen en bereiden van voedsel. Het lespakket bevat achtergrondinformatie en een groenten en fruit katern. Het onderdeel De Kinderwinkel is nieuw en behandelt de consumentenaspecten van voedsel.

Weet wat je eet (II) voor Windows bestaat uit een computerprogramma en handleiding met lessen bestemd voor leerlingen van 12 tot 16 jaar. Het kan worden ingezet op alle niveaus van het voortgezet onderwijs binnen de vakken verzorging, biologie, huishoudkunde en gezondheidskunde. Leerlingen krijgen op een zelfstandige wijze inzicht in hun eigen activiteiten- en eetpatroon. Voeding wordt in dit programma verbonden met themas als liefde, uiterlijk en gevoelens, waardoor het voor jongeren oplossingen biedt voor hun dagelijkse zorgen. Nascholingscursussen voor dit programma zijn in volle gang.

Voedselbereiding in de basisvorming is een handboek met suggesties voor practicumlessen voeding, recepten en fotos. Leerlingen leren door middel van dit handboek op een praktische manier een evenwichtige en gevarieerde voeding samen te stellen.