Politiebericht Friesland: Friesland 23-01-2001 Politieberichten van 22/1 (13.00 uur) t/m 23/1 (07.00 uur)

Oosterwolde: mishandeling
Maandag omstreeks 13.35 uur liep een 47-jarige inwoonster van Oosterwolde door de steeg gelegen tussen het Postkantoor en de ING-bank aan de Stationsstraat. In de steeg kwamen uit tegenovergestelde richting drie of vier mannen aanlopen. De leeftijd van deze mannen lag tussen de 20 en 25 jaar. Toen de mannen haar passeerden, voelde zij plotseling dat zij aan haar rechter onderarm werd geraakt. Zij zag toen dat de rechter mouw van haar jas was vernield. De vrouw raakte hierdoor overstuur en is een winkel binnen gegaan. Zij bleek gewond (schram) te zijn aan haar rechter onderarm. De wond bleek mee te vallen. Gezien de beschadiging van de jas en de verwonding aan de arm, is er vermoedelijk gestoken met een scherp voorwerp. De vrouw wist alleen te vertellen dat het om blanke mannen ging. Zij heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuigen om zich te melden op telefoonnummer: 0900 8844.

Leeuwarden: diefstal auto
Maandag tussen 11.00 en 11.30 uur werd vanaf het terrein van een garagebedrijf aan de Lorentzkade een personenauto, merk Suzuki Alto, blauw van kleur, voorzien van het kenteken RB-FR-78 weggenomen. De auto stond met de sleutels erin bij de wasstraat. De eigenaar van het garagebedrijf, een 44-jarige inwoner van Tytsjerk, zag een jongeman het terrein op fietsen en toen hij even later weer keek, zag hij dat de personenauto was verdwenen. Op de plaats waar de auto had gestaan, was de fiets van de jongeman achtergebleven. Het signalement van de jongeman: leeftijd tussen de 16 en 20 jaar, blond achterover gekamd haar, gekleed in een donkerblauw of zwart pak. De eigenaar heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: vernieling
Maandag omstreeks 13.30 uur werden door de schooljeugd, een groep van ongeveer 50 jongeren, een 14-tal ruiten van het Comenius College aan de Cornelis Trooststraat ingegooid met sneeuw- c.q ijsballen. Een 15-jarige inwoner van Leeuwarden kon uiteindelijk worden aangehouden door de conciërges. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Het schadebedrag is niet bekend. Even later werd nog een 15-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden, doch diens betrokkenheid kon niet worden hard gemaakt. Namens het Comenius College werd aangifte gedaan door een 46-jarige inwoner van Leeuwarden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Sneek: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 15.00 uur werd een 15-jarige inwoonster van Lemmer op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. Het meisje nam uit een winkel aan de Wijde Burgstraat een paar schoenen weg en wilde zonder betalen de winkel verlaten. Door het personeel werd het meisje aangehouden. Het meisje werd overgebracht naar het bureau en tegen haar is proces-verbaal op gemaakt. Na verhoor is zij weer in vrijheid gesteld. Een 20-jarige inwoner van Sneek heeft namens het winkelbedrijf aangifte gedaan.

Balk: mishandeling
Van zaterdag op zondag omstreeks 03.30 uur werd een 19-jarige inwoner van Balk op de Gaaikemastraat mishandeld door een groepje jongens. De aangever liep met zijn vriendin over straat toen zij werden uitgescholden door een aantal jongens. Zij gingen hier niet op in. Daarop werden zij vastgepakt door de jongens en kreeg de aangever verschillende klappen en schoppen. Door omstanders konden de aangever en zijn vriendin worden ontzet. De aangever liep een geschaafde neus op en een blauw oog en had een tand door de lip. Ook zijn kleding werd beschadigd. De namen van de jongens (verdachten) zijn bekend en moeten nog door de politie worden gehoord. Wat de aanleiding tot de mishandeling is geweest, is nog niet bekend.

Berlikum: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 16.45 uur reed een 29-jarige inwoner van Berlikum met zijn auto over de Bitgumerdyk. Voor een bocht in de weg remde de bestuurder af en kwam vervolgens in een slip terecht. Hij kwam daarbij op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer en kwam aldaar in botsing met een personenauto, die werd bestuurd door een 35-jarige inwoner van Sint-Annaparochie. Een 24-jarige inwoonster uit Berlikum, die bij de inwoner uit Berlikum in de auto zat, raakte gewond. Zij werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: brand Weaze
Maandag omstreeks 21.00 uur brak brand uit in een pand aan de Weaze. De brand was ontstaan op de 3e verdieping. De brandweer was snel ter plaatse en heeft het vuur geblust. Tijdens de bluswerkzaamheden werd de Weaze afgezet. Er deze zich geen persoonlijke ongelukken voor. Een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden werd aangehouden. De vrouw, die onder invloed van alcohol verkeerde, woonde in het pand, en probeerde steeds het pand weer te betreden. Door haar optreden werd het werk van de brandweer bemoeilijkt. Het pand werd door de brand zwaar beschadigd. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Woudsend: onder invloed
Dinsdag omstreeks 03.25 uur werd Op e Romte een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Tjerkgaast, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 390 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Dokkum: brand AZC
Dinsdag omstreeks 03.15 uur brak brand uit bij het AZC aan de Parklaan. De brand werd ontdekt door een tweetal bewoners, die alarm hebben geslagen. De brand, die werd aangestoken, ontstond in een woonunit op de benedenverdieping en sloeg vervolgens over naar de bovenverdieping en de unit die er naast stond. De woonunit, alsmede die er naast lagen, werd ontruimd. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De bewoners werden opgevangen in de recreatiezaal op het asielzoekerscentrum. De materiele schade aan het gebouw is groot. Voor de bewoners is vervangende woonruimte gezocht in andere asielzoekerscentra in het land. Een 31-jarige bewoner van het AZC is aangehouden op verdenking van brandstichting. De verdachte is overgebracht naar het bureau en ingesloten. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272