Gemeente Berkel en Rodenrijs

Schoorsteenkapjes tegen overlast kauwen

Het afgelopen jaar zijn er enkele klachten geweest over grote groepen kauwen in woonwijken. Zij kunnen verstopping of stank veroorzaken in de schoorsteen, zoren voor herrie op vervelende tijdstippen of zelfs lichte schade toebrengen aan dakbedekkingen. Hoewel er sprake is van duidelijke schommelingen lijkt het er op dat de aantallen kauwen toenemen. In elk geval was 2000 een topjaar.

De oorzaak van de overlast ligt uiteindelijk in het feit dat kauwen kolonievogels zijn en broeden in holtes. Door de komst van de CV bieden de ongebruikte schoorstenen hiervoor een perfecte gelegenheid. Als de jongen zijn uitgevlogen vormen deze met alle andere families een zwerm, die neerstrijkt in de grootste boom in de buurt. Hoewel enig begrip voor de situatie van de vogels gepast is, houdt dit begrip al gauw op als men bij zonsopgang (4 uur in de ochtend) gewekt wordt, of als de stoep vol ligt met vogelpoep.

Om te voorkomen dat mensen in alle wanhoop hun bomen omzagen (die voor vele andere dieren eveneens van groot belang zijn) of de vogels willen laten vergiftigen of afschieten, wordt geadviseerd de bekende kapjes op de schoorstenen te plaatsen, waardoor er geen gelegenheid meer is om te broeden. Als goedkoop alternatief kan worden gedacht aan geplastificeerd ijzergaas, dat over de kap wordt bevestigd. De zaak dient alleen stevig vast te zitten, het is namelijk bekend dat kauwen hier flink aan kunnen trekken. Vooral bij schoorstenen met meerdere pijpen kan dit het overwegen waard zijn.
Op plaatsen waar duidelijk overlast optreedt zijn simpele aanpassingen mogelijk in de vorm van een zwarte lap aan een staak, waarvoor de vogels een instinctieve angst voelen. Ook is afschermen met vijvernetten of ijzergaas mogelijk.

Deze oplossingen worden ondersteund door de Dierenbescherming 3B-hoek en Natuur- en Vogelwacht ´Rotta´. Wij achten het van belang voor de vogels zelf dat er vroegtijdig wordt ingegrepen. Een grote concentratie van vogels heeft geen natuurlijke meerwaarde boven her en der verspreide kleinere concentraties.
Het afschermen van de schoorstenen heeft het meeste nut als iedereen eraan meewerkt. Individuele acties hebben alleen effect tegen hinder in schoorstenen. De prijs zal nauwelijks een probleem vormen. Een kapje kost ongeveer f 10,--. Bedenk wel dat er per schoorsteen meerdere pijpen kunnen zijn. Zorg dan dat u genoeg kapjes heeft. Deze kapjes zijn verkrijgbaar bij doe-het-zelf zaken.