EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

EVO- en TLN-onderzoek:
DIKKE ONVOLDOENDE BEREIKBAARHEID IN 'DRIEHOEK' HILVERSUM - AMERSFOORT - ZEEWOLDE

Ruim 66 procent van de bedrijven in de driehoek Hilversum, Amersfoort en Zeewolde beoordeelt de bereikbaarheid als matig tot slecht. Dit blijkt uit onderzoek onder zo'n 700 leden van EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) naar knelpunten op lokale wegen en het hoofdwegennet.

Omdat EVO en TLN voorlopig geen investeringen verwachten van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om knelpunten op het hoofdwegennet structureel aan te pakken, stellen EVO en TLN voor om de knelpunten op en in de directe omgeving van de A1, A27 en A28 met eenvoudige middelen tijdelijk op te lossen. Deze vormen een belangrijke bottleneck voor het regionale bedrijfsleven. Door de slechte doorstroming op deze wegen kunnen per dag minder goederen afgeleverd worden en moeten meer vrachtauto's ingezet worden. Dit leidt weer tot meer verkeer en nog meer oponthoud.

Regionaal actieve bedrijven zijn voor hun werkzaamheden naast de hoofdwegen vaak aangewezen op lokale en provinciale wegen. Maar ook de lokale wegen slibben steeds vaker dicht. Oorzaak hiervan is onder andere de toename van het sluipverkeer op deze wegen. EVO- en TLN-leden signaleren problemen in de gemeenten Amersfoort, Soest, Hilversum en Nijkerk. Met eenvoudige middelen kunnen de knelpunten snel worden verholpen door verkeersregelinstallaties beter op elkaar af te stemmen (de groene golf), de ring in Hilversum op te waarderen, rotondes te vergroten en in- en uitvoegstroken te verlengen.

EVO en TLN hebben gemeenten, provincies en rijkswaterstaat verzocht spoedig met de aanpak van deze knelpunten te beginnen. Voor bedrijven is een goed functionerend wegennet van cruciaal belang om het vervoer van goederen zo ongehinderd mogelijk te laten verlopen. De twee organisaties bespreken binnenkort met de betrokken overheden het rapport om tot een gezamenlijke aanpak te komen.

PB 2001.03
23 januari 2001