Gemeente Rheden

Fietsverlichting

Fiets je zonder licht, dan word je niet gezien. Zo simpel is het. Opvallen in het donker is van belang in het verkeer, op de fiets zelfs van levensbelang. Zo raakten vorig jaar meer dan 20.000 fietser gewond bij een aanrijding in het donker.

Volgens de wet ben je verplicht goed werkend licht op je fiets te hebben als het buiten donker is. Dat begint met reflectie: de verplichte rode achterreflector, zijreflectie op de banden of in de wielen en reflectie op de trappers. Maar reflectie alleen is niet genoeg om op te vallen. Een brandend achter- en voorlicht is verplicht en absoluut noodzakelijk, wil je gezien worden. Let maar eens op als je 's avonds in de auto zit: een fietser zonder licht is onzichtbaar.

Je verlichting repareren is een kleine moeite. Moderne fietsverlichting is eenvoudig te monteren. De dynamo's lopen licht en de halogeenlampjes gaan niet snel stuk. Elke fietshandel heeft een ruime keuze in goede fietsverlichting. Bij de fietshandel kunnen ze je adviseren over het soort verlichting. En mocht je nu echt twee linkerhanden hebben, dan monteren ze de verlichting ook nog voor je.

'De politie controleert toch niet.' 'Mijn licht gaat steeds kapot.' 'In de stad is al verlichting genoeg' 'De dynamo trapt zo zwaar.' En: 'Ik heb al een reflector.' Daar hoef je niet meer mee aan te komen. Repareren is goedkoper dan een boete!