Gemeente Rheden

Riolering buitengebied

Riolering is iets dat we allemaal volkomen vanzelfsprekend vinden. Je ziet er niets van en je merkt er niets van. De elektriciteit valt een enkele keer nog wel eens uit, waardoor je er met je neus op wordt gedrukt dat het toch niet helemaal automatisch gaat. Maar het riool? Dat is er toch gewoon! Voor 237 woningen en bedrijven in het buitengebied van onze gemeente is riolering echter helemaal niet zo vanzelfsprekend. Zij zijn nog altijd niet op het riool aangesloten, maar in ieder geval voor een deel van hen gaat dat binnen afzienbare termijn veranderen.

In juni 2000 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met een voorstel om 133 panden in het buitengebied op het riool aan te sluiten. Over de resterende 104 panden wordt in 2003 een beslissing genomen. Niet aansluiten op het riool betekent volgens recente wetgeving dat er een eigen installatie moet komen die het afvalwater zuivert. Die installaties zijn op dit moment nog sterk in ontwikkeling. Over een paar jaar kunnen we dus een betere afweging maken tussen wel of niet aansluiten op het riool.

Met de aansluiting van deze 133 woningen is een investering van ruim f 2 miljoen gemoeid. De eigen bijdrage van de eigenaren (f 2.500,-- voor huishoudens en f 5.000,-- voor bedrijven) levert in totaal f 338.000,- op. Het resterende bedrag wordt vrijwel geheel betaald uit het rioolrecht en wordt dus in feite omgeslagen over alle inwoners van de gemeente Rheden. Bij de verhoging van het rioolrecht enkele jaren gelden is daar al rekening mee gehouden.

Vorige week heeft het college van burgemeester en wethouders het inspraakverslag vastgesteld. De reacties gaven geen aanleiding om inhoudelijke wijzigingen op het plan door te voeren. Alle insprekers hebben een inspraakverslag ontvangen waarin het college antwoord geeft op alle vragen en opmerkingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer M. Drost. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (026) 49 76 461.