Gemeente Rheden

Van WOZ-taxatie naar belastingaanslag

In het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) zijn in de afgelopen twee jaar alle woningen, bedrijfspanden, percelen en dergelijke opnieuw getaxeerd. Eind februari ontvangt iedereen die met de WOZ te maken heeft een beschikking met daarop de nieuwe WOZ-waarde.

Nu de taxaties zo goed als klaar zijn, hebben diverse instanties op basis van die WOZ-waarden hun belastingtarieven vastgesteld. Er zijn drie instanties die dat doen.
Ten eerste de gemeente. Die gebruikt de WOZ-waarde als grondslag voor de OZB, ofwel de onroerend-zaakbelasting Vanwege de stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren, zijn ook de WOZ-waarden enorm gestegen. De gemeenteraad heeft besloten om daarom het OZB-tarief voor 2001 te laten dalen.
De Rijksbelastingdienst gebruikt de WOZ-waarde om de aangifte van de inkomstenbelasting en de vermogensbelasting te controleren. In het kader van het eigenwoningforfait (voorheen huurwaardeforfait) wordt op basis van de WOZ-waarde een bedrag bepaald dat bij het inkomen wordt opgeteld. De Rijksbelastingdienst heeft aangegeven dat dit forfait daalt van 1,25% naar 0,8%.
Tenslotte gebruiken de Waterschappen 'Rijn en IJssel' en 'Veluwe' de WOZ-waarde als grondslag voor de 'omslag gebouwd'. Ook de waterschappen hebben besloten om de stijging van de WOZ-waarden te compenseren met een lager belastingtarief.

Tarieven die verlaagd zijn, dat klinkt mooier dan het is. In de meeste gevallen zal de belastingaanslag niet lager uitvallen. Dit komt omdat bij het vaststellen van de tarieven uitgegaan wordt van gemiddelden. Individuele situatie kunnen dus heel anders uitpakken.

Wilt u meer weten over de WOZ? Binnen enkele weken verspreidt de gemeente de nieuwe WOZ-beschikkingen en een speciale folder, de WOZ-wijzer. Als u deze folder begin maart nog niet heeft ontvangen, kunt u er een afhalen bij het Publieksbureau in De Steeg of bij de gemeentelijke servicecentra in Velp of Dieren.