Freelancers regionale omroepen steeds zeldzamer

Sinds de invoering van de Flexwet wordt er nog maar weinig op freelancebasis gewerkt bij de regionale omroepen, bovendien vaak voor een laag tarief. Het zou goed zijn als de NVJ de consequenties van de Flexwet onderzoekt, vinden Marieke Sjerps en Jan Rensen, die het betaalgedrag van regionale omroepen aan freelancers onderzochten. Zij vinden dat een soortgelijk onderzoek ook wenselijk is bij de landelijke omroepen. Eerder werden de betalingssystematiek bij dagbladen en tijdschriften onderzocht.
Voor het recente onderzoek werden de hoofdredacteuren/ directeuren Rik Groenewegen van Omroep Zeeland, Huub Elzerman van RTV Noord-Holland, Ben Groenendijk van Radio Rijnmond, Muus Groot van Omroep Gelderland en Robert Zaal van stichting ROOS geïnterviewd. De begripsverwarring over freelancers, OVAV'ers, contractmedewerkers, losse medewerkers en flexmedewerkers maakte het onderzoek naar een eenduidig antwoord over de betalingssystematiek lastig. Zo werden tarieven van flexmedewerkers opgesomd, naast tarieven voor OVAV'ers. Bij de laatste ligt echter het tarief hoger, omdat de OVAV'er zelf het werkgeversaandeel sociale verzekeringen betaalt.

NVJ-tarief
De vier onderzochte omroepen hanteren voor de betaling van freelancers de minimumtarieven die binnen ROOS-verband zijn afgesproken. Ook wordt het NVJ-tarief voor zeer ervaren freelance-journalisten genoemd. Dit tarief is op dit moment 1.280 gulden per dag. In het onderzoek worden bedragen genoemd van een minimumtarief van 35 gulden per uur, tot 45 gulden. Bij één omroep krijgen OVAV'ers voor radiopresentatie 375 gulden per dag; tv-verslaggeving 325 tot 680 gulden per dag of item; 500 tot 800 gulden per televisiepresentatie.
'Ik betwijfel of de hoofdredacteuren de NVJ-tarieven kennen", reageert Marieke Sjerps. "Wij vonden dit toch vrij ontluisterend, hoewel we dergelijke geluiden al van eerdere onderzoeken kenden. Overigens geldt een uitzondering voor 'bekende Nederlanders' waar de honoraria extreem veel hoger liggen dan bij de 'gewone' freelancers.'

Flexwet
Veel freelancers hebben per 1999 met de komst van de Flexwet een vaste aanstelling gekregen. Veel contracten worden echter voor een jaar afgesloten, stelden de onderzoekers vast. De Flexwet leek aanvankelijk een zegen voor freelancers, maar op den duur werd de keerzijde duidelijk. Steeds minder freelancers zijn werkzaam bij een regionale omroep en al bijna helemaal geen journalisten meer met een OVAV-verklaring. Als de Flexwet niet zou bestaan, zeggen de hoofdredacteuren wel meer gebruik te willen maken van freelancers. 'De Flexwet biedt veel minder flexibiliteit, dat is een groot nadeel', aldus één van de geïnterviewden. 'Daar zijn ook freelancers het slachtoffer van geworden, mensen met wie we ons het risico van een verplicht vast dienstverband niet konden veroorloven.' Een andere hoofdredacteur verklaart dat alle freelancers met de invoering van de wet een vaste aanstelling kregen, zij het in de vorm van jaarcontracten. 'Je maakt maximaal gebruik van je behoefte aan flexibiliteit. Waar dat via CAO mogelijk is, doe je dat met de verlenging van contracten. Maximaal drie keer wordt daar dus wel gebruik van gemaakt. Het is altijd mogelijk dat we na drie jaar zeggen dat het contract helaas niet wordt verlengd. Soms is dat dan op basis van niet-functioneren, maar dan zijn we er wel heel erg laat achtergekomen. Het kan ook op bedrijfseconomische gronden zijn, dat je na drie jaar zegt dat het niet meer kan.'

Standaardpercentages
Auteursrechten zijn bij de regionale omroepen een stiefkindje. Freelancers hebben recht op een herhalings- en of uitwisselingsvergoeding bij een zelfstandig aangeleverd item. In de praktijk blijkt dat programma's die worden uitgezonden door een andere omroep met een gesloten beurs worden geregeld. De freelancer moet daarbij wel zelf waken over zijn productie en zelf een rekening sturen. Marieke Sjerps en Jan Rensen vinden dat bij herhalingen en doorverkoop standaardpercentages moeten worden afgesproken bovenop de afgesproken tarieven. Ook moeten er afspraken worden gemaakt over vergoedingen bij gelijktijdige uitzendingen via internet, aldus de onderzoekers.