P E R S B E R I C H T

Studenten denken mee over de Zuidas

Het project Amsterdam Zuidas krijgt volgende week de hulp van 648 studenten Bouwkunde en Civiele Techniek van de Hogeschool van Amsterdam. Met maar liefst 72 teams waaronder een gastteam uit Frankfurt- bedenken zij mogelijke oplossingen voor het project. Moet het verkeer boven- of ondergronds? Hoe vermeng je de functies wonen, werken en recreëren in het gebied Zuidas? Hoe moet de Verkeersinfrastructuur er uitzien? Wat gebeurt er met het milieu? Belangrijke vragen voor het Projectbureau Amsterdam Zuidas, de bewoners van het gebied en de hele volgende week dus ook voor de aankomend ingenieurs van de hogeschool.

In competitieverband gaan de studenten aan de slag met ruim omschreven opdrachten, waardoor hun creatief vermogen alle kans krijgt. De uitwerkingen worden door een vakjury beoordeeld en leveren een actieve en hopelijk blijvende bijdrage aan de ontwikkeling van de Zuidas. Dit voor Amsterdam zo belangrijke project is vanwege haar interessante vraagstukken en schaalgrootte een uitdaging voor bouwkundige en civieltechnische studenten. Ook de lange looptijd van het Project Amsterdam Zuidas (geschat op dertig jaar) is voor de Hogeschool van Amsterdam een pré: vanaf nu wordt er jaarlijks een dergelijke instituutsbrede projectweek georganiseerd.

Het doel van deze projectweek is drieledig: studenten van verschillende studiejaren laten samenwerken zodat ze van elkaar leren, het versterken van de banden met bedrijven uit het werkveld en door de gevonden oplossingen een bijdrage leveren aan een belangrijk Amsterdams project.

De week start in gebouw Leeuwenburg op de Weesperzijde (naast het Amstelstation) met gastcolleges, gegeven door prominenten uit het vakgebied. Vervolgens gaan de teams het gebied Zuidas bekijken en krijgen een rondleiding bij het Projectbureau Amsterdam Zuidas. Dan moet er hard gewerkt worden om voor de zes verschillende opdrachten een werkbare oplossing te bedenken. Vrijdag is de dag van de waarheid: de jury maakt haar oordeel bekend en de prijswinnaars wacht een verrassing.

De Instituutsbrede ProjectWeek kwam tot stand dankzij nauwe samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam en het Projectbureau Amsterdam Zuidas en de sponsoring van een flink aantal bedrijven uit het werkveld. De sponsoring is over het algemeen in 'natura', zo werken alle gastdocenten en juryleden belangeloos mee en wordt er een prijs uitgeloofd door de jubilerende Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie.

Amsterdam, 23 januari 2001
Instituut Bouwkunde en Civiele Techniek
Weesperzijde 190 (naast het Amstelstation)
1097 DZ Amsterdam

Noot voor de pers
De pers is nadrukkelijk uitgenodigd om een kijkje te komen nemen tijdens dit serieuze spektakel. Een programma van de IPW treft u bij dit persbericht.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de IPW, mevrouw Linda Buth, telefoon 020 595 13 11.

Hogeschool van Amsterdam
Technische en Maritieme opleidingen
Engineering and Maritime Studies
Weesperzijde 190
1079 DZ Amsterdam
The Netherlands
E-mail: M.H.Pansier@mc.hva.nl
Voice : +31 20 595 14 51
Fax : +31 20 595 22 61