Persmededeling 23 januari 2001

Industri Kapital 2000 fonds haalt 2,1 miljard euro op

Industri Kapital, een vooraanstaande Europese investeringsmaatschappij, maakt bekend dat zijn Industri Kapital 2000 fonds is gesloten met een toegezegd kapitaal van 2,1 miljard euro.

Het kapitaal dat door Industri Kapital werd verzameld is voor ongeveer 70 procent afkomstig uit Europa. De overige 30 procent komt uit de rest van wereld, voornamelijk de Verenigde Staten. De bijdrage uit Europa vertegenwoordigd één van de grootste bedragen ooit geïnvesteerd door Europese institutionele beleggers in een dergelijk fonds.

"Wij zijn zeer tevreden met de uitbreiding van onze groep van investeerders en het vertrouwen dat de institutionele beleggers hebben getoond in onze investeringsstrategie in een jaar van sterk fluctuerende kapitaalmarkten", aldus Björn Savén, Algemeen Directeur van Industri Kapital.

Dit vierde fonds van Industri Kapital werd gesloten in november 2000. Het fonds zal investeren volgens Industri Kapitals gerichte en gedisciplineerde strategie. Het zal zich richten op het verwerven en uitbouwen van middelgrote tot grote afdelingen of dochtermaatschappijen van grotere ondernemingen en privé- of familiebedrijven. Ook interessante public-to-private mogelijkheden in verschillende industrieën kunnen leiden tot een investering.

Het Industri Kapital 2000 fonds heeft al in zes ondernemingen geïnvesteerd in Europa: Fortex (Nederland/België), Laho Equipement (Frankrijk), Alfa Laval (Zweden), Dyno Nobel (Noorwegen) zowel als Nordkemi (Finland/Noorwegen) en CPS Color (Finland).

In de Benelux investeerde Industri Kapital eerder in: Amas (Amsterdam), Continental Bakeries (Barendrecht), Intrum Justitia (Amsterdam), Oriflame (Brussel) en Pieters Visbedrijf (Brugge). Onder de Nederlandse investeerders in het nieuwe fonds bevinden zich ABP en PGGM, die gebruik maakten van NIB Capital Private Equity als hun private equity manager. Het in Londen gevestigde Benelux-team van Industri Kapital bestaat uit Gustav Öhman, Kristiaan Nieuwenburg en Remko Hilhorst.

Industri Kapital zal zijn groeistrategie voortzetten en actief zoeken naar mogelijkheden in continentaal Europa. Hiervoor zal Industri Kapital zijn investeringsteams in alle kantoren versterken.

Industri Kapital is een vooraanstaande Europese investeringsmaatschappij met meer dan 3 miljard euro onder beheer in vier fondsen. Sinds 1989 heeft Industri Kapital 39 Europese ondernemingen overgenomen in uiteenlopende bedrijfstakken. De huidige portefeuille bevat 24 bedrijven met een gezamenlijke omzet in 1999 van meer dan 8 miljard euro. De investeerders in de fondsen zijn over het algemeen grote Europese en Amerikaanse institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, vermogensbeheerders en verzekeraars.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Industri Kapital
Björn Savén, Algemeen Directeur, +46 8 678 95 00
Gustav Öhman, +44 20 73 04 43 00
www.industrikapital.com