Partij van de Arbeid

Hoofdpunten inbreng t.b.v. 22 januari 2001

HET NOTAOVERLEG 'NATUUR VOOR MENSEN'

De volledige tekst van het notaoverleg

1. De PvdA steunt de nieuwe ambities van het Kabinet in het natuurbeleidsplan 'Natuur voor mensen'. Het gaat dan met name om de robuuste verbindingszones en de kwaliteitsimpuls voor het landelijke gebeid (groen-blauwe dooradering). De PvdA is blij met de structurele verhoging van het natuurbudget met 100 miljoen gulden en met de aanpassing van het natuurbudget aan de steeds verdere grondprijsstijging.

2. De PvdA wil een derde speerpunt aan het nieuwe natuurbeleid toevoegen: 'Natuur dichtbij de stad'. Door de snel oprukkende verstedelijking komen met name deze projecten sterk in de verdrukking. Terwijl de behoefte aan recreatie, ieder op zijn eigen manier, dichtbij de woon- en werkplek alleen maar toeneemt. Een inhaalslag is hier nodig.

3. Het Kabinet schiet tekort al het gaat om de juridische instrumenten om grond te verwerven ten behoeve van nieuwe natuur (grondbeleid!) en om de juridische bescherming van natuurgebieden tegen allerlei ingrepen. Wij bepleiten daarom:


- een snelle wijziging van de Natuurbeschermingswet om naast de Habitat- en Vogelrichtlijngebieden ook alle andere EHS-natuurgebieden (ecologische hoofdstructuur) onder het 'nee, tenzij' principe en het compensatiebeginsel te brengen. Zonodig zal de PvdA zelf een initiatiefwet hiertoe indienen;


- een wijziging van de Onteigeningswet zodat zonodig ook grond kan worden onteigend ten behoeve van nieuwe natuurgebieden op basis van provinciale streekplannen. Nu is dit alleen mogelijk op basis van bestemmingsplannen of een landinrichtingsplan;


- het activeren van de Wet agrarisch grondverkeer. Deze wet biedt de mogelijk voor de rijksoverheid om een voorkeursrecht te vestigen op gronden bestemd voor natuur. Deze wet is nog nooit gebruikt en moet worden geactiveerd met een algemene maatregel van bestuur.

4. Niet alleen zijn extra juridische instrumenten nodig om de EHS tot stand te brengen, ook een extra financiële impuls is nodig. De Kamer nam daarover al de motie De Graaf-Melkert aan waarin wordt gepleit voor een nationaal natuuroffensief. Uiterlijk bij het verschijnen van de Voorjaarsnota verwachten wij dit nationaal natuuroffensief van het Kabinet. Het moet impulsen bevatten om de EHS te versnellen, met bijzondere aandacht voor natuur- en recreatiegebieden

5. De overheid moet haar eigen natuurbeleid serieus moet nemen. Daarvoor is een goede organisatie van toezicht en handhaving nodig. Deze is nu versnipperd over vijf ambtelijke diensten.

Woordvoerder: Jeroen Dijsselbloem 070-318 2745