Ernst & Young

Zesde richtlijn en verlaging BTW-tarief

Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs een tweetal arresten gewezen, waarbij Zweden en Spanje op de vingers zijn getikt voor het verkeerd interpreteren van de Zesde Richtlijn. Dit leidde tot het verkeerd implementeren van die richtlijn in de nationale BTW regelgeving.
In Zweden leefde de veronderstelling dat op basis van de Zesde richtlijn een BTW-vrijstelling geldt voor diensten die samenhangen met sportbeoefening. In Spanje was men van mening dat het verlaagde BTW-tarief, dat op grond van de Zesde richtlijn van toepassing is op het vervoer van personen en hun bagage, ook geldt voor de heffing van tol. Het Europese Hof heeft echter anders geoordeeld.

Zweden
De Zweedse BTW-wetgeving bevat een algemene vrijstelling voor alle diensten die samenhangen met de beoefening van sport. Dit geldt ook voor het ter beschikking stellen van sportaccommodaties. Er wordt hierin geen onderscheid gemaakt tussen de verhuur van onroerend goed en andere diensten. Volgens het Europese Hof is deze algemene vrijstelling in strijd met de Zesde richtlijn en moet Zweden BTW heffen over deze diensten.

Spanje
Spanje was van mening dat het verlaagde BTW-tarief van toepassing is op de heffing van tol, omdat het ter beschikking stellen van wegen gelijk kan worden gesteld met het vervoer van personen en hun bagage. In Spanje int echter niet de overheid tol maar een private marktpartij. Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat het ter beschikking stellen van wegen naar verkeersopvatting niet gelijk te stellen is met het vervoer van personen en hun bagage. Spanje moet dus op tolgeld het algemene BTW-tarief toepassen.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de adviesgroep Omzetbelasting via e-mail of telefonisch 010 407 22 22.

Copyright © 2001 Ernst & Young
Disclaimer