Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Bilthoven, 23 januari 2001

VOSSENLINTWORM IN GRONINGEN

VPR/01/2001

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft een onderzoek afgerond naar het voorkomen van de vossenlintworm in Groningen. Hieruit blijkt dat 9,4% van de onderzochte vossen besmet is met deze parasiet. Dit is vrij gering in vergelijking met het percentage besmette vossen dat gevonden wordt in Centraal Europa, het gebied waar van oudsher het voorkomen van de vossenlintworm bekend is.

In 1996 verrichtte het RIVM al een onderzoek in opdracht van de Veterinaire Hoofdinspectie, de tegenwoordige Keuringsdienst van Waren. Uit dat onderzoek bleek dat vossen in Groningen en Zuid-Limburg besmet waren met de vossenlintworm, Echinococcus multilocularis. In 1998 startte het RIVM daarom een vervolgonderzoek in Groningen om te bepalen welk percentage van de vossen besmet is. Dit onderzoek is nu afgerond.

Tien van de 106 onderzochte vossen (9,4%) bleken besmet met deze lintwormen. Deze parasiet is de oorzaak van een ernstige leveraandoening bij de mens, alveolaire echinococcose genaamd. Hoewel het infectierisico waarschijnlijk vrij gering is, valt niet uit te sluiten dat mensen besmet raken. Via de mest van besmette vossen komen de eitjes van de parasiet in het milieu terecht. Deze kunnen toevalligerwijze via de mond opgenomen worden en zo mensen besmetten. Tot nu toe zijn er in Nederland bij mensen echter geen gevallen geconstateerd van de ziekte alveolaire echinococcose, in Nederland opgelopen.