Politiebericht Friesland: Friesland 24-01-2001 Politieberichten van 23/1 (13.00 uur) t/m 24/1 (07.00 uur)

Heerenveen: aanrijding met drank
Dinsdag omstreeks 13.20 uur reed een 40-jarige inwoner van Heerenveen met zijn personenauto over de Rijksweg A 7, komende uit de richting Joure. Gekomen bij de afslag Leeuwarden reed hij de oprit op naar de Rijksweg 32. Hierbij kwam hij in de linker berm terecht en botste tegen een aldaar staande lantaarnpaal. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 540 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uur.

Leeuwarden: snelheid
Dinsdag omstreeks 14.00 uur werd op de zuidelijke rijbaan van de Kanaalweg een snelheidscontrole gehouden met behulp van de Laser Patrol. Tijdens deze controle werd een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake overschrijding van de maximumsnelheid. De man, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden, reed met een snelheid van 114 kilometer per uur, terwijl aldaar maar 50 mocht worden gereden. Bovendien bleek dat de bestuurder niet in het bezit was van een rijbewijs. Ook hiervoor kreeg de man een bekeuring. In het verleden was de man hiervoor reeds vaker bekeurd. De auto van de man werd in beslag genomen.

Kootstertille: vrachtwagen in berm
Dinsdag omstreeks 10.30 uur reed een bestuurder van een vrachtwagencombinatie (trekker met oplegger) over de Rijkswei in de richting Leeuwarden. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Nijkerkerveen, keek even op een vrachtbrief en kwam vervolgens met zijn rechterwielen in de berm terecht en verloor toen de macht over het stuur. De trekker met oplegger kwam in de sloot naast de weg terecht. De bestuurder raakte niet gewond. Ter plaatse werd één rijbaan afgesloten en werd verkeersregelend opgetreden. Vanaf 14.30 uur werd in verband met de takelwerkzaamheden de gehele rijbaan afgesloten en werd het verkeer omgeleid. Deze omleiding heeft tot 18.30 uur geduurd.

Leeuwarden: inbraak woning
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een woning aan de Akeleistraat. Via een Wc-raampje aan de achterzijde kwam men de woning binnen. Uit de woning werden een mobiele telefoon en een leren jasje met daarin een portemonnee weggenomen. In de portemonnee zat nog wat klein geld. De eigenaar, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Damwoude: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 16.30 uur reed een 21-jarige inwoner van Dokkum met zijn bestelauto over de Kooilaan. Hij kwam uit de richting Wouterswoude en reed in de richting Dokkum. Door nog onverklaarbare oorzaak kwam hij in de berm terecht en bij de daarop volgende stuurcorrectie kwam hij in de rechterberm half boven de sloot tot stilstand. De bestuurder klaagde over pijn in zijn borst en werd door een passant overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum, alwaar de man werd opgenomen. De auto werd weggesleept.

Akkrum: verkeersovertreding
Dinsdag omstreeks 21.30 uur zag een medewerker van de politie Friesland (in burger) dat op de Rijksweg 32 onder Akkrum een personenauto door een andere personenauto werd voorgetrokken. Hierbij werd geconstateerd, dat dit gebeurde met een snelheid van ongeveer 150 kilometer per uur. De medewerker waarschuwde daarop zijn collega`s, die op de Overijsselsestraatweg onder Goutum de beide auto`s met bestuurders aan de kant hebben gezet. De bestuurders, een 35-jarige man en een 37-jarige man, beiden uit Leeuwarden, kregen een proces-verbaal. Hun rijbewijzen werden ingevorderd en de auto`s werden in beslag genomen.

Stiens: vernieling ruit
Woensdag omstreeks 02.15 uur werd bij de Brunawinkel aan de P. Jellessingel een ruit ingegooid. De ruit van de winkel was ingegooid met een stuk trottoirband. Nadat de ruit was ingegooid, trad het alarm in werking. Uit de winkel werd niets weggenomen. De eigenaresse, een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Burgum: inbraak winkel
Woensdag omstreeks 01.45 uur werd ingebroken in een optiekwinkel aan de Schoolstraat. De glazen toegangsdeur werd vernield. Uit de winkel werden twee oogmeetapparaten en vier`weerstations` weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. De eigenaar, een 40-jarige inwoner van Burgum, heeft aangifte gedaan.

Gytsjerk: inbraak benzinestation
Woensdag omstreeks 03.40 uur werd gepoogd in te breken bij een benzinestation aan de Trynwaldsterdyk. Een ruit van 1.00 x 1.50 meter werd ingegooid met een trottoirtegel, die afkomstig was uit het tegelpad rondom het station. Waarschijnlijk is men niet binnen geweest en er werd vermoedelijk niets weggenomen. De eigenaar werd ingelicht en deze zal in de loop van vandaag aangifte komen doen.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272