European Union

EU - Uzbekistan : Cooperation Council / 2nd meeting Press Release: Brussels (23-01-2001) - Press: 21 - Nr: 5507/01


5507/01 (Presse 21)

(OR. en)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

TWEEDE ZITTING VAN DE SAMENWERKINGSRAAD

EU-OEZBEKISTAN

(Brussel, 23 januari 2001)

De Samenwerkingsraad van de Europese Unie en Oezbekistan heeft op dinsdag 23 januari 2001 zijn tweede zitting gehouden. De zitting werd voorgezeten door de heer Abdulaziz KAMILOV, minister van Buitenlandse Zaken van Oezbekistan. De delegatie van de Europese Unie werd geleid door mevrouw Anna LINDH, minister van Buitenlandse Zaken van Zweden en fungerend voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De heer Javier SOLANA, secretaris-generaal/hoge vertegenwoordiger voor het GBVB, nam eveneens aan de zitting deel. De Europese Commissie werd vertegenwoordigd door mevrouw Catherine DAY,
adjunct-directeur-generaal.

De tweede zitting van de Samenwerkingsraad luidt een verdere intensivering van de betrekkingen tussen de Europese Unie en Oezbekistan in. De partijen namen er met voldoening nota van dat alle instellingen van de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst (PSO), met name het Samenwerkingscomité en het subcomité daarvan, zijn geïnstalleerd en hun eerste vergaderingen hebben gehouden. De partijen zijn voornemens hun samenwerking in het kader van de PSO te intensiveren, met name de politieke dialoog en hun samenwerking op het gebied van handel, investeringen en het zakenklimaat.

Wat de politieke dialoog betreft, zullen beide partijen de samenwerking voortzetten, met name ook in verband met de toepassing van democratische waarden, de rechtsstaat en eerbied voor de mensenrechten. De partijen zullen bezien welke verdere bijstand de EU kan verlenen bij de opleiding van leden van de rechterlijke macht in Oezbekistan, met name degenen die betrokken zijn bij het toezicht op de uitvoering van de wetgeving, met inbegrip van de economische en handelswetgeving.

Het verheugde de EU dat Oezbekistan bevestigd heeft dat vertegenwoordigers van het ICRC onder de in hun mandaat vastgelegde condities en voorwaarden toegang krijgen tot detentiecentra; dat Oezbekistan buitenlandse vertegenwoordigers toestemming heeft verleend om als waarnemers processen bij te wonen tegen personen die beschuldigd worden van staatsvijandige en ongrondwettige handelingen; en dat de burgers van Oezbekistan vrijelijk mogen vergaderen en hun religieuze overtuigingen mogen uitdrukken.

De Samenwerkingsraad heeft er nota van genomen dat Oezbekistan sedert de eerste zitting van de Samenwerkingsraad, in september 1999, verschillende maatregelen heeft genomen ter liberalisering van de economie, met name op het gebied van het valuta- en handelsbeleid. In dit verband bevestigde Oezbekistan te streven naar de verdere liberalisering van de economie en naar convertibiliteit van de sum, alsmede naar liberalisering van de wisselkoersen, zo snel als mogelijk is. Intussen zal Oezbekistan maatregelen nemen om de voorwaarden waaronder buitenlandse handelaren en investeerders op zijn markt kunnen werken, te verbeteren. Het voornemen bestaat om investeerders aan te trekken, hun deelname aan het grootschalige privatiseringsprogramma te stimuleren, en de export te doen groeien.

De EU zal Oezbekistan bijstand blijven verlenen bij de uitvoering van institutionele hervorming, bij het zoeken naar oplossingen voor de sociale gevolgen van het overgangsproces en bij het ontwikkelen van de plattelandseconomie. Het investeringsklimaat zal hierdoor worden verbeterd en tevens zal dit bijdragen tot de ontwikkeling van de economie van Oezbekistan. De EU zal bijstand blijven verlenen inzake de uitvoering van de PSO. Essentieel hierbij is harmonisatie van de wetgeving.

Oezbekistan en de EU kwamen overeen samen te bezien hoe de regionale samenwerking in Midden-Azië op het gebied van economie, justitie en binnenlandse zaken, vervoer en milieu het beste kan worden gestimuleerd, en daarbij uit te gaan van met name de bestaande juridische verbintenissen zoals die door de landen in de regio zijn aangegaan.

Tijdens het werkontbijt hadden de partijen een zeer nuttige gedachtewisseling over politieke kwesties van gemeenschappelijk belang.