VU ziekenhuis

Amsterdam, 23 januari 2001

Preventie van wervelfracturen kan kwaliteit van leven verhogen

Wervelfracturen veroorzaken een duidelijke afname in de kwaliteit van leven bij vrouwen van wie de botten na de menopauze zwakker worden. Deze kwaliteit van leven werd gemeten in vijf domeinen: pijn, lichamelijk, sociaal en mentaal functioneren, en algemeen welbevinden. Op al deze domeinen blijken vrouwen met wervelfracturen een verlaagde kwaliteit van leven te hebben. Anna M. Oleksik promoveerde woensdag 17 januari j.l. aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op een aantal onderzoeken naar wervelfracturen bij vrouwen na de menopauze met osteoporose.

Osteoporose is een botziekte waarbij de bothoeveelheid verminderd is en de botstructuur verzwakt, zodat gemakkelijk botbreuken ontstaan. Volgens de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt in geïndustrialiseerde landen bij bijna 30% van alle vrouwen na de menopauze osteoporose voor. Dit aantal zal waarschijnlijk in de loop van de komende decennia verdubbelen door de groei van het aantal, vaak minder gezonde, ouderen. Wervelfracturen behoren tot de drie belangrijkste fracturen bij osteoporose, naast heup- en polsfracturen. Slechts één op de drie wervelfracturen wordt onmiddellijk herkend. Vaak herkent men een fractuur niet als zodanig, maar interpreteert men de klachten als ongemakken van de oude dag en wordt niet direct medische hulp gezocht. Wervelfracturen kunnen echter wel tot ernstige pijn en invaliditeit leiden.

Oestrogeentekort is een belangrijke factor bij het ontstaan van osteoporose. Patiënten met osteoporose kunnen soms baat hebben bij een langdurige toediening van het oestrogeen-hormoon. Dit brengt echter een groter risico op borst- en baarmoederkanker met zich mee. Daarom wordt momenteel de toediening van oestrogeen-achtige preparaten, zogenaamde selective estrogen receptor modulators (SERMs), onderzocht. Deze bootsen de voordelen van oestrogeen na en vermijden de nadelen van de behandeling met dit hormoon. Een andere groep middelen tegen osteoporose is bisfosfonaten. Echter, voor zowel oestrogeen, SERM als bisfosfonaten geldt dat er nog onvoldoende zicht is op de effecten bij gebruik op lange termijn.

In het proefschrift van Oleksik worden zeven studies beschreven over vrouwen na de menopauze met osteoporose. Van de twee onderzoeken over de kwaliteit van leven van vrouwen met wervelfracturen zijn de conclusies:

* bij patiënten met osteoporose neemt de kwaliteit van leven af als het aantal wervelfracturen toeneemt;

* bij patiënten met bestaande wervelfracturen wordt de kwaliteit van leven nadelig beïnvloed door iedere nieuwe wervelfractuur, ook als deze niet direct door de patiënte opgemerkt wordt.

Om deze redenen is vroegtijdige behandeling en preventie van wervelfracturen van groot belang. Maar ter ondersteuning van de vroegtijdige preventie moet wel meer kennis verworven worden over de lange-termijn-effecten van de behandeling van osteoporose.

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU medisch centrum, Jan Spee of Harry te Walvaart, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 12/02/01
dienst public relations & voorlichting prv@azvu.nl