Universiteit van Amsterdam



Nationale Scriptieprijs voor scriptie over oorlogsgeweld in Bosnië

Sociologe beschrijft het leven van jongeren in Banja Luka, Bosnië-Herzegovina



23 januari 2001


Sociologe Mare Faber (28) zal op dinsdag 23 januari de tiende Nationale Scriptieprijs ontvangen uit handen van juryvoorzitter Winnie Sorgdrager. Faber won de prijs van 7500 gulden met haar scriptie Novi dani, nieuwe dagen: oorlog en biografie in Banja Luka, Bosnië-Herzegovina. De jury was eensgezind in haar beslissing en noemde de scriptie een voorbeeld van participerende observatie op zijn allerbest. Mare Faber slaagde erin de vaak confronterende ervaringen van jongeren die getroffen zijn door het oorlogsgeweld zowel wetenschappelijk als journalistiek inzichtelijk te maken.

Mare Faber bezocht acht keer de stad Banja Luka. Ze beschreef wat het betekent voor jongeren om in een oorlog terecht te komen en vooral welke sporen de oorlog achterlaat tijdens de wederopbouw. Nieuwe dagen zijn aangebroken voor mensen die nog een toekomst voor zich hebben, maar die toekomst is zeer onzeker. 'Novi dani' (nieuwe dagen) heet ook het zelfbedachte lied van een van de jongeren, dat tijdens de oorlog erg populair was. Dat komt, zo concludeert de sociologe, omdat het lied refereert aan zware tijden: de gedaantewisseling van Bosnië en Banja Luka, etnische zuiveringen, vluchtelingenstromen en de beproevingen die militairen en burgers moesten doorstaan. Ook ontbreekt het vertrouwen in de toekomst: armoede, uitzichtloosheid en het verdriet over het verlies van vrienden en familie overheersen.

De Universiteit van Amsterdam en Het Parool maakten een keuze uit 393 inzendingen van studenten van hogescholen en universiteiten in Nederland. Omdat het niveau dit jaar zo hoog was, bestond de shortlist uit maar liefst 32 scripties, terwijl het aantal in voorgaande jaren rond de twintig lag. Naast Winnie Sorgdrager bestond de jury uit de neerlandicus prof. dr. Herman Pleij en Paroolredacteur Hans van Maanen. Acht scripties werden genomineerd.

De Universiteit van Amsterdam en Het Parool organiseren de Nationale Scriptieprijs om afstudeerscripties onder de aandacht van een groter publiek te brengen. Het Parool wijdt de PS-bijlage van dinsdag 23 januari aan de winnende en de genomineerde scripties.

Ter gelegenheid van de tiende Nationale Scriptieprijs kunnen studenten van de Universiteit van Amsterdam en lezers van Het Parool workshops over schrijven volgen bij Martin Bril (columns), Herman Pleij (wetenschappelijke publicaties), Hein de Kort (strips en cartoons), Jeroen van Merwijk (liedteksten) en Frenk der Nederlanden (reportages). De workshops zijn inmiddels volgeboekt.

Noot van de Redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met UvA-Persvoorlichting, tel. 020-525 2695.

..

Laatste wijzigingen: 23 januari 2001 - webmaster@uva.nl Bron: PR & Persvoorlichting